Startpagina Actueel

‘Liever een goed akkoord dan een snel akkoord’, stelt Brouns

Het stikstofdossier blijft alle (sociale) media halen. Heen en weer getweet en interviews tonen aan dat het debat tussen de regeringpartijen behoorlijk vast zit. Minister van Landbouw Brouns wil vooral een goed akkoord. Bram Van Hecke van Groene Kring gelooft dat dit nog steeds kan.

Leestijd : 4 min

Op vrijdag 17 februari was de Vlaamse regering in crisismodus. Oorzaak? Het stikstofakkoord! Minister-president Jambon riep de partijvoorzitters en de viceminister-presidenten samen. Al snel kwam het gezelschap tot een consensus om samen verder te werken aan een akkoord. De krokusvakantie wordt gebruikt om de zaak technisch verder uit te klaren. Het resultaat van dit overleg zou op 3 maart terug op de regeringstafel kunnen liggen.

Twitter

Dit nieuws was nog maar net bekend of Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) Demir reageerde op Twitter al met een sneer naar cd&v. Demir wees er op dat de coalitiepartner een jaar geleden het stikstofakkoord mee goedkeurde. Ook op zaterdag 18 februari tweette ze alweer haar reactie op een interview met cd&v-voorzitter Sammy Mahdi in Het Nieuwsblad en De Standaard dat al werd afgenomen net voor de betreffende crisisvergadering. “Ik weet niet welke ‘3 bomen en speciale vleermuis' Sabotage Sammy denkt te redden, maar gans Vlaanderen naar de afgrond duwen met een vergunningsstop lukt hem alvast prima”, schreef de minister.

twitter demir

‘We gaan toch geen hele sector wegduwen omdat er ergens 3 bomen staan met een speciale vleermuis in’ was een citaat van Mahdi in het artikel naar aanleiding van het uitblijven van een vergunning voor Wijnegem Shopping Center en vraagtekens rond de hervergunning van de luchthaven van Zaventem.

Somers ziet nog mogelijkheden

Haar reacties op sociale media worden door de andere partijen in de Vlaamse regering niet geapprecieerd. Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open VLD) reageerde op 19 februari in De Zevende Dag op Eén: "Die tweet helpt op geen enkele manier, ik begrijp dat niet van Zuhal. Ze zou dat beter niet doen en zich daar ook wat in beheersen.” Haar liberale collega-minister toonde dus weinig begrip voor die uitspraak, al had hij ook bedenkingen over de uitspraken van Sammy Mahdi. “Omgekeerd, een partijvoorzitter die een karikatuur maakt van het dossier, een vleermuis redden...”

Somers ziet nog steeds mogelijkheden om tot een akkoord te komen. Voor de landbouw wordt een impactscore van 0,025% gehanteerd. Tegen 2030 zou dat stijgen tot 0,8%. Voor industrie ligt de impactscore vandaag op 1%. “Als cd&v die drempel voor landbouw op 1% wil brengen, moet dat binnen een algemeen akkoord mogelijk zijn”, zei Somers. Voor hem is het ergste wat kan gebeuren, geen akkoord bereiken want dan hebben we een Nederlands scenario waar noch landbouwers noch bedrijven en burgers vergunningen kunnen krijgen.

Goed akkoord nodig

Voorafgaand werd ook Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) geïnterviewd over dit heikele thema. Cd&v zet immers de hakken in het zand in dit dossier. Brouns blijft onder meer ijveren om de drempelwaarden voor stikstofuitstoot niet in een decreet te verankeren. “Als je dat wettelijk verankert, kan Greenpeace altijd in beroep blijven gaan tegen bijvoorbeeld de uitbreiding van de haven op basis van één plantje”, zei hij. “Bepaalde planten kunnen zo weinig stikstof verdragen dat je dit nooit zal halen, zelfs al neem je nog 100 jaar maatregelen. Je kunt niet vermijden dat stikstof van het buitenland hier zal binnen komen. Ga je daar bedrijven voor sluiten? Dan zeggen wij: neen. Leer uit de lessen in Nederland: neem maatregelen die gericht zijn op het verlagen van de stikstofuitstoot, maar veranker die niet in de wet. Zo rij je met je kop tegen de muur!”

Van onwrikbare deadlines, zoals de week na de krokusvakantie, wil Brouns niet weten. “Snelheid is belangrijk, want iedereen wacht op een akkoord, maar het is minstens even belangrijk dat we het grondig doen. Ik wens liever een goed akkoord dan een snel akkoord.” Voor Brouns is 3 maart dus zeker geen absolute datum.

Polarisatie lost niets op

Tussen al het Twittergeroep van dit weekend formuleerde Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring, wat concretere oplossingen. Van Hecke maakte – ook op Twitter – een ‘draadje’ van 6 punten die wél kunnen leiden naar een oplossing van dit stikstofdossier.

1. politieke tenoren stoppen met te doen alsof het volgende week verkiezingen zijn en dito te communiceren. Ze voeden enkel de polarisatie en lossen niets op. Communicatiestop en aan tafel oplossingen zoeken, dat moet gebeuren.

2. Stop met te doen alsof de natuur morgen gaat omvallen en we allemaal gaan sterven enerzijds, en alsof we morgen honger gaan lijden anderzijds. Landbouw en natuur zijn beiden strategische sectoren met groot belang in Vlaanderen, maar we gaan niet sterven, noch honger lijden.

3. Stel daarentegen strategische sectoren wel in hun waarde. Hoewel we geen honger gaan leiden morgen, is het niet wenselijk om geen jonge boeren meer te hebben die instappen. Zij zijn de basis van ons voedselsysteem morgen. Voor de natuur geldt hetzelfde: niet verwaarlozen.

4. Zorg ervoor dat die strategische sectoren gehoord worden en er beleid gemaakt wordt dat voor hen werkt (ja, dat wil zeggen dat we akkoord moeten aanpassen). Beleid moet dus stikstof reduceren en boeren perspectief bieden. Niet in woorden, maar in daden.

5. Laat beleid niet vastrijden in juridisch moeras. Daartoe moeten we breed kijken. Ons niet vastpinnen op louter stikstof & kijken wat Europa echt vraagt. De milieudrukken met zekerheid verminderen evengoed. Die combinatie kan, maar vergt andere aanpak dan tunnelvisie vandaag.

6. Zet een verregaande dialoog en plan op om tot een lange termijnsperspectief te komen voor de open ruimte en het platteland in Vlaanderen. Hierin bepalen we de blauwdruk voor landbouw, natuur, open ruimte en platteland voor Vlaanderen de komende 20-30 jaar.

Van Hecke besluit: “Het is wel mogelijk. Niet met politieke spelletjes, en niet met onmogelijkheid om voorbij eigen gelijk te gaan. Wel met brede blik op de toekomst. Daar mag men vandaag mee beginnen wat mij betreft.”

Anne Vandenbosch/Belga

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken