Startpagina Recht

De maximale rentabiliteitsoppervlakten: Grenzen aan pachtopzeg voor eigen gebruik

De opzeg voor eigen exploitatie of de exploitatie door een van de wettelijk voorziene familieleden is een van de meest gebruikte opzegmotieven uit de pachtwetgeving. Naast de vormvoorwaarden van de opzeg en de voorwaarden omtrent de aanstaande exploitant, kan ook de omvang van het bedrijf van de aanstaande exploitant voor wie de opzeg werd gegeven, roet in het eten gooien.

Een opzeg van pacht moet in de eerste plaats op de juiste manier worden gegeven.

Formele vereisten

Zo moet de opzegbrief voor eigen gebruik verplicht de reden van de opzeg bevatten, een wettelijk vastgelegde omschrijving van de identiteit van de toekomstige exploitant en een uitleg over het aanvaarden van de opzeg door de opgezegde pachter. De opzegbrief moet ook op de juiste manier aan de pachter worden bezorgd, met name via een aangetekende brief of via betekening...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Recht

Voorkooprecht bij verkoop aan de overheid voor bebossing of natuurrealisatie

Recht Onder het Vlaams Pachtdecreet bleef het principieel voorkooprecht van de pachter behouden. Er werden wel 2 bijkomende uitzonderingen op dit principe ingevoerd. In Landbouwleven van 5 december 2024 behandelden we al de nieuwe uitzondering van de zogenaamde ‘pensioenboer’. Onder het Vlaams Pachtdecreet verliest een pachter ook zijn voorkooprecht als het gepachte goed wordt aangekocht door een overheid met oog op bebossing of natuurrealisatie. Hierbij geldt wel een belangrijk voorbehoud in de figuur van de leefbaarheidstoets.
Meer artikelen bekijken