Startpagina Aardappelen

Iets lagere afzet, begin februari nog 2,44 miljoen ton aardappelen in voorraad

De totale Belgische voorraad werd begin februari geraamd op 2,44 miljoen ton aardappelen. Al enkele jaren ligt de voorraad kort na Nieuwjaar rond 2,5 miljoen ton. Tussen oogst en 1 februari werden 1,53 miljoen ton aardappelen afgeleverd (incl. 0,27 miljoen ton vroege). Dat vermeldt het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in hun nieuwsbrief.

Leestijd : 2 min

De voorraad op 1 februari omvat nog 68% van de totale productie consumptieaardappelen. Dit percentage is vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde. De totale productie lag in Vlaanderen net iets hoger (53%) dan in Wallonië. Begin februari is de verhouding omgekeerd met een grotere voorraad in Wallonië (54%) dan in Vlaanderen. De voorbije jaren is er steeds een grotere afzet vóór 1 februari in Vlaanderen.

Van de huidige voorraad ligt 21% vrij. Dit is relatief weinig in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde (31%). Uitgedrukt in tonnen betekent dit dat er momenteel 1,93 miljoen ton aardappelen onder contract ligt. Dit is 14% meer in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde.

Rassen

Sinds oogst 2020 zien we bij Fontane een stagnatie qua totale productie. Toch was zijn productie bij oogst 2022 wel 15% hoger vergelijking met het vijfjarig gemiddelde. De afgelopen maanden werd Fontane vlot verhandeld. De voorraad op 1 februari bedroeg 1,53 miljoen ton, wat overeenkomt met 63 % van de totale voorraad in België. Bintje vertegenwoordigt slechts 3% van de huidige voorraad. Challenger nam met 130.000 ton voorraad op 1 februari 5% in van de totale stock in België. De huidige voorraad Innovator is de laagste van de afgelopen vijf jaar.

De overige bewaarrassen (Markies, VR808, Alegria, Charlotte, …) vertegenwoordigen 690.000 ton (± 28 % van de totale voorraad).

Meer informatie over de voorraad begin februari en de verwerkingscapaciteit lees je hier.

Lagere afzet

Tussen oogst en 1 februari werden 1,53 miljoen ton aardappelen afgeleverd (incl. 0,27 miljoen ton vroege). Dit is lager in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde (1,87 miljoen ton) en komt uitsluitend door een forse daling in de afzet van contracten.

Vóór 10 november werd al 0,66 miljoen ton bewaaraardappelen afgeleverd. Samen met de vroege is dit goed voor 0,92 miljoen ton. Procentueel bekeken verliep de afzet wel vlot (39% van initiële productie) maar uitgedrukt in tonnen bleek de afzet toch iets trager ten opzichte van vorig seizoen (-6%). We bleven ook 14% onder het vijfjarig gemiddelde. Ondanks de lagere productie aan vrije aardappelen was de afzet van de vrije aardappelen opvallend groot, met zelfs ruim 30% meer afzet ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

Tussen 10 november en 1 februari werd 610.000 ton afgeleverd waarvan 1/3de vrije aardappelen. Hiermee verliep de afzet de voorbije 2,5 maand trager in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde, zowel voor wat betreft de contracten als de vrije aardappelen. We zien die vertraging zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Enkel tijdens het seizoen ’20-’21 verliep de afzet in deze periode nog iets trager.

Meer informatie over de afzet lees je hier.

PCA

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken