Startpagina Milieu

Italianen trekken aan de alarmbel over aanhoudende droogte

Na de droogte van de voorbije zomer is het waterpeil in Italië nog niet zoals het hoort. De aanhoudende droogte in Noord-Italië is alarmerend. Milieuorganisaties roepen op tot een nationale waterstrategie. Ook in Frankrijk wacht men op bijkomende neerslag.

Leestijd : 3 min

Legambiente, de meest prominente milieubeschermingsorganisatie in Italië, heeft de regering van premier Giorgia Meloni opgeroepen om een alomvattende nationale waterstrategie in het leven te roepen. Hiermee zou het land beter het hoofd kunnen bieden aan de steeds vaker voorkomende dramatische weersomstandigheden.

Italië beleefde in 2022 een enorm droge zomer. De vrees bestaat dat dit dit jaar opnieuw zou gebeuren. Deze winter viel er amper neerslag.

Minder sneeuw en te hoge temperaturen

Zo was er in de Italiaanse Alpen 53 % minder sneeuwval dan normaal voor deze tijd van het jaar. In het stroomgebied van de Po, de grootste rivier van het land, is de neerslag met 61 % gedaald, aldus Legambiente. Ook in het noorden en het centrum van de Apennijnen, een bergketen die door grote delen van Italië loopt, was er ook een gebrek aan neerslag.

Ten slotte ligt de temperatuur van februari hoger dan gemiddeld, een trend die de laatste maanden vaker wordt geregistreerd. In de oproep aan de regering stelde Legambiente verschillende maatregelen voor om het waterverbruik te verminderen en regenwater beter te benutten.

Laag waterpeil is gevaar voor landbouw

Het Gardameer staat nu al op een recordlaagte, in Venetië staan enkele kanalen droog en ook de Po staat op vele plaatsen bijna droog. Deze rivier is noodzakelijk voor een derde van de Italiaanse landbouw. Alhoewel enige regen is aan gekondigd, vreest Stefano Manucuso (docent Landbouw aan de universiteit van Firenze) dat de problemen niet opgelost raken. “Dit is typerend voor de opwarlming van de aarde. Er valt nog altijd dezelfde hoeveelheid regen per jaar, maar die valt geconcentreerd op slechts enkele dagen. Het is ondenkbaar dat de huidige situatie zal veranderen.”

Ook veel te droog in Frankrijk

Frankrijk beleeft de langste winterperiode zonder noemenswaardige regen ooit. Volgens weerdienst Météo France viel er sinds 21 januari over het hele land minder dan 1 mm per dag, waardoor de bodem uitzonderlijk uitgedroogd is voor de tijd van het jaar.

Het aantal dagen zonder regen in de winter is in Frankrijk ‘nooit eerder gezien’ sinds het bijhouden van de neerslagrecords in 1959, aldus de nationale weerdienst. Dinsdag ging het al om 31 dagen zonder regen. Aan de droge periode komt naar verwachting stilaan een einde, aangezien het in het zuiden van het land gaat regenen.

Het land gaat sinds de zomer van 2021 gebukt onder een langdurige droogte. Sinds augustus 2021 is er in alle maanden behalve december 2021, juni 2022 en september 2022 te weinig regen gevallen. Naast het gebrek aan regen ligt er in de bergen ook minder sneeuw dan normaal voor deze tijd van het jaar. De periode van september tot maart is cruciaal voor het aanvullen van de watervoorraden uit gesmolten sneeuw, aldus de weerdienst. Daarnaast is het in Frankrijk al 12 maanden op rij warmer dan gemiddeld. Het is de eerste keer sinds het begin van de temperatuurregistratie in 1947 dat zo'n lange reeks van bovennormale maandelijkse gemiddelde temperaturen werd gemeten.

Belga/VRT

Lees ook in Milieu

PAS-reeks (8): Wat betekent het stikstofdecreet voor gemengde veebedrijven?

Veeteelt Op 22 februari 2024 werd het stikstofdecreet gepubliceerd. Daarin zijn de reductiedoelstellingen voor de verschillende diercategorieën opgenomen. Een exploitant kan de PAS-referentie 2030 ook realiseren binnen het geheel van de diersoorten varkens, pluimvee en rundvee op het bedrijf. Dit is het principe van ‘intern salderen’.
Meer artikelen bekijken