Startpagina Wetgeving

Vooruit wil stikstofplan Demir goedkeuren

Mocht het voorstel van Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) voor een stikstofdecreet ter stemming worden voorgelegd, dan zou oppositiepartij Vooruit het goedkeuren. Dat heeft voorzitter Conner Rousseau maandag gezegd in De Ochtend (Radio 1). "Maar je mag de indruk niet doen ontstaan dat wij in de regering zouden stappen, daar is het regeerakkoord veel te slecht voor", voegde hij er meteen aan toe.

Leestijd : 3 min

Nu de krokusvakantie erop zit, gaat Vlaams minister-president Jan Jambon opnieuw op zoek naar een stikstofakkoord. Twee weken geleden kon geen akkoord worden bereikt en belegde Jambon ultiem overleg met de voorzitters van regeringspartijen N-VA, cd&v en Open VLD.

"Onbegrijpelijk"

Dat de regering er nog niet in geslaagd is overeenstemming te vinden, is voor Vooruit-voorzitter Rousseau onbegrijpelijk. "Als je kijkt naar onderwijs, naar de kinderopvang, naar de zorg, lijkt mij dit maatschappelijk niet het belangrijkste dossier. Als men dit niet opgelost krijgt, is dit het failliet van deze Vlaamse regering, die al geen beste rit gereden heeft", zei hij in De Ochtend.

Zoals het voorstel van minister Demir nu voorligt, zou Vooruit het mee goedkeuren, zei Rousseau. "Wij stemmen altijd in eer en geweten, en op dit punt zouden wij voor haar plannen stemmen. Ik ben nog niet gecontacteerd, maar wij stemmen altijd waar onze overtuiging ligt. Bruno Tobback (Vlaams parlementslid voor Vooruit, red.) heeft in de commissie ook altijd gezegd dat dit dossier niet goed aangepakt wordt door de minister-president en de Vlaamse regering, maar de inhoud van dit dossier - volksgezondheid, milieu én goede compensaties voor de boeren - daar zijn wij voor."

Perspectief geven

Rousseau merkte meteen op dat de term 'wisselmeerderheid' de indruk zou kunnen doen ontstaan dat zijn partij in de regering wil stappen, maar daar kan volgens hem geen sprake van zijn. "Daar is het regeerakkoord veel te slecht voor. Maar laat ons ook eerlijk zijn: zij die zeggen voor de landbouwsector op te komen, helpen die mensen niet altijd. Want als er geen akkoord komt, dreigt er een vergunningenstop te komen waardoor heel de sector stil zal staan. En als je die stilstand wil stoppen, moet je een akkoord durven maken en die mensen perspectief geven op compensaties en op een toekomstig kader."

Vooruit met een meerderheid?

Hoe dan ook hebben N-VA en Open VLD niet genoeg aan de eventuele steun van Vooruit om aan een meerderheid te geraken: voor gewestbevoegdheden mogen de parlementsleden uit de kieskring Brussel namelijk niet mee stemmen. Het is dan ook niet de bedoeling om een meerderheid te faciliteren, klinkt het bij Vooruit. "Wij vragen gewoon om het op te lossen, zodat de Vlaamse regering verder kan met andere dossiers."

Met de eventuele steun van oppositiepartij Groen zouden N-VA en Open VLD wel aan een meerderheid geraken, maar de groenen willen niet op de feiten vooruitlopen. Bovendien is het akkoord van een jaar geleden onvoldoende, zegt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. "Een sterke, duurzame en leefbare toekomst voor natuur en landbouw in Vlaanderen is wat ons drijft. We willen altijd deel uitmaken van de oplossing, maar daarvoor moeten we eerst in detail weten wat er op tafel ligt", klinkt het. "Het akkoord van een jaar geleden was voor ons verre van perfect. Op basis van welke bijsturingen er kunnen gebeuren, zullen wij onze positie bepalen."

Belga

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken