Startpagina Bedrijfsnieuws

Nederlandse Fendt-dealer maakt trekkers elektrisch

Holland-Utrecht, een Nederlandse verdeler van Fendt-tractoren, is klaar om kleine reeksen van elektrische tractoren met 140 pk te gaan produceren. Een eerste omgebouwde trekker, de Fendt-e, is al een jaar in gebruik.

Leestijd : 2 min

De volledig emissieloze trekker kan straks een werkdag van 8 uur volbrengen zonder bijladen. De chauffeur bedient de trekker als een klassieke trekker waarbij functies als cruise controle, Tractor Management Systeem (TMS), rijpedaal en handgas via de originele bedienelementen worden geactiveerd en geregeld. Ook hef, aftakas en hydrauliek werken zoals bij een standaardtrekker.

Maximum 2.200 toeren

De dieselmotor wordt vervangen door een elektromotor. De motor is geschikt voor toerentallen tot 3.500 per minuut. Om de trekker optimaal te laten functioneren, worden de toerentallen van de dieselmotor als referentie gebruikt. Bij het starten draait de elektromotor aan 800 toeren. Zo kunnen alle essentiële systemen en de koeling starten. Het maximale toerental wordt afgesteld op 2.200 toeren.

Meer vermogen dan diesel

De accu’s zitten in bakken onder de motorkap, aan de zijkanten en aan de onderzijde van de trekker. De accu’s worden gekoeld met koelvloeistof en een eigen radiator. De elektromotor heeft een hoger maximumvermogen en een hoger maximumkoppel dan de dieselmotor. Vermogen en koppel worden elektronisch bijgesteld naar waardes waar de trekker normaal mee werkt, om ervoor te zorgen dat er geen overbelasting van de andere techniek kan optreden.

Niet alleen de dieselmotor wordt verwijderd, ook het koelerpakket, de brandstoftank, de uitlaat, het adblue-systeem en de luchtinlaat. Zo komt er veel plaats vrij.

De accu is onderhoudsarm, licht en veilig

De accu van de Fendt-e werkt met lithium-ijzerfosfaat. Deze accu’s zijn onderhoudsarm, licht en veilig. De Fendt-e heeft samengestelde modules die als groep van 26 modules in 2 pakketten een capaciteit hebben van 240 kWh. Optioneel kan er gekozen worden voor 39 modules in 3 pakketten, wat resulteert in een capaciteit van 360 kWh. Als gekozen wordt voor een derde pakket, dan kan de front-hef niet meer gebruikt worden. Het pakket werkt op een spanning van 380V gelijkstroom.

Holland-Utrecht

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken