Startpagina PotatoEurope

Al minstens 150 exposanten ingeschreven voor PotatoEurope

In 2023 organiseert Fedagrim 2 grote landbouwevenementen. PotatoEurope, een internationale beurs voor de hele aardappelketen, kom eerst en staat gepland op 6 en 7 september.

Leestijd : 2 min

PotatoEurope is een beurs die al langer bekend staat als een internationale beurs voor de hele aardappelketen. Eigenlijk was het gestart als demo van rooiers en inschuurlijnen eind jaren ‘90. Echter, nu staat het bekend als een beurs die elke editie dezelfde basisingrediënten biedt. Op een terrein van 33 ha zal deze grootse technische vakbeurs plaatsvinden, en er wordt 5 ha aan parking voorzien.

De gehele aardappelketen tekent present, bedrijven kunnen hun laatste progressie tonen wat betreft pootgoed, bemesting of fytoproducten. Er is een demonstratiegedeelte waar steeds rooiers en inschuurlijnen in actie te zien zijn. Verer is er 25 ha voorzien voor aardappelen, 0,3 ha voor proefveldjes en 1 ha voor alternatieve demo’s.

In Kain, in september

Volgens een 4-jaarlijks ritme doet PotatoEurope telkens één van de 4 kernlanden van de Europese aardappelteelt aan. Na Duitsland vorig jaar, is België in 2023 weer gastheer voor dit grootse openlucht aardappelevenement. Frankrijk en Nederland vervolledigen in de komende jaren de beurtrol.

Op 6 en 7 september 2023 komt de hele aardappelketen weer aan bod in Kain, nabij Doornik, net als in 2015 en 2019. Fedagrim organiseert het evenement met als partners CARAH, FIWAP, PCA, ILVO en CRA-W. Sponsors zijn Case-Steyrs, ING, Syngenta, Mydibel, Lutosa, Dezeure, Manitou en Ville de Tournai.

Inschrijvingen in alle sectoren

Sinds eind oktober waren de inschrijvingen weer gestart. Begin maart hebben zowat 150 exposanten zich al ingeschreven, daarmee bezetten ze 70 % van de buitenoppervlakte en 65% van de grote tent. Fedagrim verwacht dat er nog een 50-tal kandidaten zich aanmelden. In ieder geval zal de hele aardappelketen weer aanwezig zijn. Momenteel hebben we exposanten in volgende sectoren diensten (9%), fyto (7%), machines (25%), meststoffen (7%), opslag (15%), pootgoed (12%), toelevering (9%), transport (2%), verwerking (9%) en verwerkingsinstallateis (5%).

Allerlei demonstraties

PotatoEurope zou PotatoEurope niet zijn als er geen demo’s waren. Ook deze editie zullen we minstens 12 rooiers van 5 merken in het veld hebben. Daarnaast bouwen 5 bedrijven een inschuurlijn op. Nieuw dit jaar is dat er ook 2 andere demo’s zullen worden georganiseerd namelijk een demo mechanische onkruidbestrijding waarvoor voorlopig 4 machines zijn ingeschreven en een demo Alternatieve loofdoding waarvoor 2 machines zijn ingeschreven. Ten slotte legden 9 bedrijven proefveldjes aan.

Meer informatie over de beurs vindt u op www.potatoeurope.be.

Marlies Vleugels

Lees ook in PotatoEurope

Aardappelteler René Mesken (NL): Vrijwel niemand gaat het redden om alles voor 1 oktober in de bewaarloods te hebben

PotatoEurope Als een echte Fries durft de Nederlandse akkerbouwer René Mesken van gebaande paden af te gaan. Hij verkocht 30 ha akkerbouwgrond om volledig zonder bankfinanciering te kunnen werken. De belangrijkste reden daarvoor is meer ‘vrijheid te kunnen voelen’. Een ander punt waarop hij afwijkt van de standaard, is dat hij vrijwel niets meer op contract doet wat zijn akkerbouwproducten betreft.
Meer artikelen bekijken