Startpagina Agribex

Een uitgebreid programma op Agribex 2023

Agribex 2023, dat doorgaat van 6 tot 10 december, is één maand geleden op gang geschoten met toch al wel wat inschrijvingen: 76 om precies te zijn. Het programma telt ook weer mooie highlights.

Leestijd : 2 min

Fedagrim gaf begin maart aan dat reeds 76 exposanten zich hebben aangemeld. Dat is wat meer dan dubbel zoveel is als na één maand in 2021. Dit jaar is het eerste jaar dat uitnodigingen en inschrijvingen volledig digitaal verlopen.

Opvallende trends

Fedagrim merkt 2 opvallende aspecten bij de huidige inschrijvingen. Het eerste aspect is dat de meeste exposanten hun oppervlakte behouden. De 76 exposanten zijn momenteel goed voor 13.160 m². Er is geen trend om minder oppervlakte te bestellen.

De veehouderij tekent voorlopig voor 711 m², met een verlies van 39 m². Voor de akkerbouw staat de teller momenteel op 10.124 m², met een verlies aan 181 m². Tuin- en Groene zones beslaat momenteel 1.841 m² en de dienstensector 484 m², met een verlies van 22 m².

Wat verloren gaat bij gekende exposanten, komt er wel bij voor nieuwe exposanten. Van de ingeschreven 76 exposanten zijn er 14 nieuwe. Dat wijst er volgens Fedagrim duidelijk op dat de sector toch nog zeer levendig is. Momenteel tekenden nieuwe exposanten veeteelt voor 135 m² . Nieuwe exposanten akkerbouw beslaan dan weer 619 m², en tuin- en groene zones 304 m².

Gevuld programma

Agribex werkt ook voor de editie van 2023 aan een programma met verscheidene highlights. Een Professionele Dag gericht op loonwerkers en dealers op woensdag, een Ladies’ Day waar de vrouw in de landbouw in de schijnwerpers wordt gezet op donderdag.

Ook de traditionele thema-eilanden zijn aanwezig. Voor de dealers zal dat de Workshop Live zijn. Voor de veehouderij wil Agribex een platform zijn voor bedrijven die N-reducerende technieken voorstellen. Voor de akkerbouw pikken we een idee op dat we vorige editie al wilden uitrollen maar toen nog niet rijp was namelijk robots in de akkerbouw.

Dit jaar zullen nog 2 thema’s gepromoot worden. Enerzijds wordt naast de Workshop Live ook een jobhappening georganiseerd in samenwerking met de regionale tewerstellingsorganisaties om zowel de opleidingen tot landbouwmechanieker te stimuleren als om rechtstreeks de link te leggen tussen de werkzoekenden en beschikbare vacatures in de sector.

Nieuwe energieën

Verder zal meer aandacht besteed worden aan nieuwe energieën. Biogas wordt meer en meer een volwaardig alternatief, niet alleen voor gebruik op het bedrijf maar ook voor injectie in het net. Heel wat firma’s bieden zich aan. In samenwerking met gas.be, Valbiom en Biogas-e willen we zo goed mogelijk informeren wat biogas precies inhoudt. Naast biogas zijn er natuurlijk nog andere alternatieven die de landbouwer aanspreken. Windmolens op bedrijfsniveau vinden meer en meer ingang, maar ook wanneer een grote windmolen moet worden gebouwd is ruraal gebied eerst de aangewezen plek. En al zijn zonnepanelen al beter ingeburgerd, hun toepassing, vorm en uitgestrektheid neemt steeds toe.

De inschrijvingen worden op 15 april afgesloten. Dan is er een duidelijker zicht in welke mate deze onderwerpen verder kunnen uitgerold worden.

Marlies Vleugels

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken