Startpagina Veeteelt

Breng je monsters voor het paratuberculoseprogramma tijdig binnen

In het huidige paratuberculosewerkjaar liet al zo'n 70% van de bedrijven een bemonstering uitvoeren. Bedrijven die dit nog niet deden, krijgen van DGZ het advies dat zo snel mogelijk te doen zodat er nog voldoende tijd is om actie te ondernemen indien nodig. De uiterste datum waarop je monsters kan (laten) bezorgen is 30 april 2023.

Leestijd : 1 min

De bemonstering kan gebeuren via MPR-monstername door CRV of je kunt je dierenarts een bloed- of melkmonster laten nemen. Per dier is slechts 1 monster nodig voor ELISA-onderzoek. Door elk monster correct te identificeren met het rundidentificatienummer kan de opvolging correct gebeuren.

Bijkomend PCR-onderzoek

Elk beslag, ongeacht het niveau, waar 1 of meer dieren positief testen op ELISA-onderzoek heeft de mogelijkheid om een bijkomend PCR-onderzoek op mest te laten uitvoeren. Wil je hiervan gebruik maken, laat dan zo snel mogelijk monsters binnenbrengen.

Hoe langer je wacht, hoe minder tijd er is om dit PCR onderzoek te laten uitvoeren. Is het resultaat negatief, dan hoef je voor het behalen van het A- of B-niveau het dier dit werkjaar niet op te ruimen.

Is het resultaat positief, neem dan geen risico’s en voer het dier zo snel mogelijk (hou rekening met de termijnen verbonden aan het A- en B-niveau, meer info hierover vind je verder op onze website) rechtstreeks af naar het slachthuis of het destructiebedrijf. Zeker als je je A- of B-niveau niet wil verliezen.

DGZ

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken