De juiste irrigatietechniek op een gezonde bodem, dat is de basis
Landbouwers moeten zuinig omspringen met water. Om dit te doen, zijn er verschillende technieken mogelijk, zoals druppelirrigatie. Uit recent onderzoek blijkt dat een meeropbrengst, en dus winst, wel degelijk mogelijk is, op voorwaarde dat de landbouwer zorg draagt voor zijn bodem.

Er zijn echter veel technieken en methoden om die nefaste effecten te temperen. Inzetten op een gezonde bodem is er één van, maar ook beredeneerd irrigeren is een stokpaardje.
Bodem inzetten als spons
Een gezonde bodem kan voldoende water ophouden en ervoor zorgen dat de plant een goede waterbeschikbaarheid heeft. Een goede bodemstructuur bijvoorbeeld is de basis voor een hogere droogteweerbaarheid. Daarvoor zijn goede bodempraktijken nodig.
Weinig verschil tussen 2021 en 2022
De resultaten tussen deze 2 jaren verschilden echter niet veel. Compost, de wateruitvloeier H2Flo en de gesteentemelen bentoniet (gedroogd en klei) hadden geen effect op de vochthuishouding op korte termijn. Eén product zou wel een effect kunnen hebben op de vochthuishouding op korte termijn. Dan gaat het om de ZEBA-korrel, een superabsorbeerder. In ui gaf deze korrel een hogere opbrengst in 2021. In wortel bleek het tijdstip van de ruggentrek en de voorbewerkingen een rol te spelen. In 2022 was het vochtgehalte van de bodem hoger dan in 2021, en dit was wanneer de ruggentrek 2 weken voor de zaai gebeurde. Dit leidde tot een hogere opkomst. Verder leidde een niet-kerende bodembewerking in 2022 voor een hoger vochtgehalte en opbrengst in vergelijking met 2021.
Mulch kan soelaas bieden volgens het PCG, om verlies van water via verdamping te voorkomen. Een strolaag van ongeveer 5 cm leidde in wortel en selder in 2021 tot een hoger bodemvochtgehalte, maar wel niet direct tot een hogere opbrengst.
Beregeningstool
De landbouwer kan er ook terecht voor technische fiches over traditionele en meer geavanceerde beregeningstechnieken, zoals de Fasterholt en druppelirrigatie. Het werkingsprincipe, de kostprijs, de voordelen en de leveranciers worden hierin belicht, alsook de uitdagingen.
Druppelirrigatie
Eén van die methoden is druppelirrigatie. Hierbij wordt water bij de planten gebracht via een dunwandige PE- slang met geïntegreerde labryrinthdruppelaars. De voordelen van deze methode zijn de uniforme en efficiënte watergift, de mogelijkheid tot fertigatie en energiebesparing. Het probleem is wel dat men jaarlijks moet investeren als druppelslangen niet herbruikbaar zijn. Er gaat dus wel wat afval mee gepaard. Daarnaast is de aanleg arbeidsintensief en zijn er moeilijkheden bij mechanische onkruidbestrijding.
Via een beregeningsboom
Via kanon
De klassieke irrigatiemethode is het waterkanon dat bevestigd is aan een lange slang die over een haspel loopt. Een variatie hierop is de Fasterholt: hierbij staat het kanon geïnstalleerd op de haspel. Het grote voordeel aan deze systemen is dat het geschikt is voor hoge dosissen en grote oppervlaktes, dat het snel inzetbaar is en eenvoudig te verplaatsen tussen de percelen.
Op afstand en plaats specifiek beregenen
De Guncorner en de Crodeon Reporter zijn innovatieve systemen die de landbouwer kan inzetten als hij niet variabel wil irrigeren. Met de Guncorner is het mogelijk om de maximale werkbreedte in alle richtingen te beperken. Dit gebeurt door een straalbreker die de waterstraal op het juiste moment doorbreekt, waardoor er zonder overlap een uniforme watergift wordt gegarandeerd, ook op kop akkers, hoeken en kanten van het perceel. Hoewel dit systeem een fijne mechaniek heeft en er veel afstelwerk nodig is, zorgt het wel voor 15% waterbesparing en voor een betere waterverdeling over het volledige perceel. De regelkast van de Guncorner (= computer, accu en elektromotor) wordt geplaatst op de flens tussen de haspel en het kanon.
De Crodeon Reporter aan de andere kant is een draadloze sensormodule die het mogelijk maakt om vanop afstand te beregenen. Het kan op elke bestaande haspel geïnstalleerd worden, en er is geen technische kennis vereist. Een groot voordeel is dat men snel problemen kan vaststellen zoals drukverlies en lekken.
Als de landbouwer graag variabel wil beregenen, zijn IdroMOP, Raindancer en Sime Elektrorain opties. De IrriMOP/IdroMOP is een elektronische controle- en besturingseenheid die op de haspel/pompgroep wordt geïnstalleerd. Voorlopig kan het enkel op installaties van het merk Idrofoglia. In tegenstelling tot de Crodeon Reporter is het mogelijk om de beregeningsinstallatie vanop afstand aan te sturen. De instellingen kunnen immers tijdens het beregenen gewijzigd worden. De Raindancer met sectorverstelling ten slotte is een gps-module waarmee het mogelijk wordt om percelen op te delen in sectoren en om variabel te beregenen aan de hand van een taakkaart, waardoor men water kan besparen. Met de Raindancer app kan je de installatie vanop afstand volgen. Een groot voordeel hier is dat dit systeem niet gekoppeld is aan een merk van installaties.