Startpagina Actueel

Ik heb nog steeds geen toekomstperspectief

Veel landbouwers kregen na het stikstofakkoord nog niet veel duidelijkheid over de toekomst van hun bedrijf. Ook Bart Baeyens, pluimveehouder uit het Turnhouts Vennengebied, heeft het gevoel nog geen stap verder te staan.

Leestijd : 2 min

In 2020 kregen Bart en zijn ouders een vergunning voor het bijbouwen van 2 gloednieuwe kippenstallen. Meteen werd alles in het werk gesteld om die droom te verwezenlijken, en snel stonden er dan ook 2 ultramoderne stallen te blinken op het bedrijf. De toekomst van het familiebedrijf leek verzekerd, tot in 2022 plots een rode PAS-brief in de brievenbus viel.

Gloednieuwe stallen

Bart: “Mijn ouders en ik waren met verstomming geslagen, want wij beschikken nu over een paar van de meest moderne kippenstallen uit België, die natuurlijk gezet zijn met een correcte vergunning. De nabijheid van een natuurgebied doet ons de das om, maar dat natuurgebied was daar ook al in 2020, toen we onze vergunning kregen. Nu bestaat de kans dat wij die stallen moeten afbreken. Daar begrijpen wij niks van.

We hebben lang gewacht op meer duidelijkheid vanuit het stikstofakkoord. Op 10 maart was het eindelijk zo ver, maar zonder de geschreven wetteksten weten we nog niet veel meer. Er wordt weinig gecommuniceerd, net als voorheen toen die rode PAS-brief zonder enige bijhorende uitleg in onze brievenbus viel. Ik zou denken dat ons bedrijf zeker van kleur zou kunnen veranderen aan de hand van een bedrijfsspecifiek en correct onderzoek naar onze uitstoot. Het is maar de vraag of er snel een correcte meetmethode komt.”

Correcte meetmethode

“Een landbouwbedrijf mag slechts 0,025% bijdragen aan de stikstofneerslag die een bepaald natuurgebied kan slikken. Bij de industrie is dat 1%. De bedrijven die het geluk hebben om onder dat percentage te zitten, kunnen pas vanaf 2025 een nieuwe vergunning krijgen. De bedrijven die meer uitstoten, hebben nog steeds geen toekomstperspectief.

Voorlopig liet de regering uitschijnen dat onze uitstoot en de invloed daarvan op het nabijgelegen natuurgebied binnenkort correct gemeten zal worden, maar daar durf ik nog niet op rekenen. We kregen ook te horen dat rode bedrijven pas moeten sluiten in 2030 en dat de lijst nog aangepast kan worden, dus we hopen dat wij er dan af vallen.

Op 15 maart hebben enkele leden van onze Stuurgroep Turnhouts Vennengebied een overleg met Piet Vanthemsche (intendant voor het Turnhouts Vennengebied), waarbij we hopelijk wat meer antwoorden krijgen. We konden onze vragen aan hem doormailen, waarna hij ons een ant-woord zal proberen te geven, maar we wachten zelfs nog op antwoorden van vragen die we bij de eerste bijeenkomst stelden, dus ik weet niet of dat gesprek veel zal uithalen.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken