Startpagina Veeteelt

Boerenbond ziet in fipronil-crisis bevestiging van het autocontrolesysteem

De jaarlijkse nazomerontmoeting van Boerenbond vond dit jaar plaats in het gebouw van het Vlaams Parlement. Toch was het vooral het federale niveau, en in het bijzonder het FAVV dat van de Boerenbond-voorzitter bloemetjes toegeworpen kreeg. Minister Schauvliege kondigde er extra middelen voor fipronilmest en beheerovereenkomsten aan.

Leestijd : 3 min

De nazomerontmoeting vindt telkens plaats ter gelegenheid van de raming van het inkomen/de rendabiliteit in de land- en tuinbouw (zie p. 3-5). Voor de talrijk opgekomen beau monde van de politiek en de land- en tuinbouw herhaalde gastvrouw en voorzitter van Boerenbond Sonja De Becker de belangrijkste conclusies van het jaar. Zo wees ze op het doel om de teelten en teeltopbrengsten beter te beschermen. “Het om de haverklap aanspreken van het rampenfonds is niet duurzaam. We moeten dus werken aan een mix van oplossingen en vangnetten om ons te beschermen tegen weerextremen en weersrisico’s”, zo herhaalde ze.

Ons land slaagde er wonderwel in om de vogelgriep in grote mate te ontwijken. De oef-stemming in de pluimveehouderij was echter plotsklaps verdwenen toen dat ene woord viel: fipronil.

Nuchtere fipronil-consument

Mevrouw De Becker wees op de materiële schade bij de getroffen pluimveebedrijven enerzijds, maar ook op de reputatieschade in de exportmarkten. Nuchterheid kwam er van de consument die er ondanks het dioxinecrisissfeertje zijn eitje niet voor liet liggen. “Het was een incident, zonder enig gezondheidsrisico”, herhaalde Sonja De Becker. “Wat mij bijzonder stoort in dit verhaal is de rol van sommige politici en experten die om ter hardst geprobeerd hebben zich te profileren op de kap van de getroffen bedrijven. Enige zelfevaluatie van sommige politici, media en experten over hun eigen rol zou in deze niet misstaan”, aldus de Boerenbondvoorzitter.

Appreciatie

voor het FAVV

In haar eigen evaluatie van de crisis zag mevrouw De Becker een bevestiging van het autocontrolesysteem. “Dat de fraude aan het licht gekomen is in België terwijl het nu ook in veel meer landen een probleem blijkt te zijn, is het beste bewijs dat ons systeem gewerkt heeft”, zo klonk het zelfbewust. Ze had uitdrukkelijke woorden van dank en appreciatie over de wijze waarop het FAVV “transparant en correct” met de sector heeft gecommuniceerd.

Mevrouw De Becker ziet voor de rest ook veel onzekerheid vanwege de overheid komen. Het nieuwe GLB, de glyfosaatdiscussie, het beleidsplan ruimte Vlaanderen, PAS, MAP... “Onzekerheid troef dus... en dat terwijl de overheid via het gevoerde beleid het vertrouwen in de toekomst net zou moeten ondersteunen en versterken.”

Fipronilmest en beheerovereenkomsten

De overheid ondersteunt wel degelijk, en daar wees minister van landbouw Joke Schauvliege ook op. Ze verwees naar de 60 miljoen euro die de Vlaamse regering de komende twee jaar zal vrijmaken voor de vergoedingen in het kader van de landbouwramp. Ook in de beheersing van de fipronil-crisis draagt de Vlaamse overheid een steentje bij. De Vlaamse regering heeft ook beslist om de operationele kosten voor de analyse, het vervoer, de opslag en de verbranding van mest te vergoeden (3 miljoen euro). Ook werden daarnaast bijna drie miljoen euro extra middelen uitgetrokken voor voor beheerovereenkomsten waarin landbouwers de biodiversiteit op hun percelen verhogen. “Deze beheerovereenkomsten blijken zo succesvol dat een extra budget nodig was”, zo wist ze.

Het inzetten op beheerovereenkomsten toont dat landbouwers willen inzetten op een verdere bescherming van het milieu. De minister pleitte uitdrukkelijk voor een offensieve strategie: het vertellen van een positief verhaal rond de producten die in ieder gezin aanwezig zijn.

IDC

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken