Startpagina Nieuws van maatschappijen

Beneo levert landbouwmachines aan lokale rijstboeren in Laos

De productievestiging voor rijstingrediënten van Beneo in het Belgische Wijgmaal heeft het werk van meer dan 100 kleinschalige boeren in Laos op lange termijn veranderd dankzij de levering van oogst- en dorsmachines. Beneo is begaan met zijn stakeholders in de hele toeleveringsketen. De levering zorgt ervoor dat het bedrijf zijn samenwerkingen met de boeren nog verder kan versterken.

Leestijd : 2 min

De kleinschalige rijstteelt is als belangrijkste economische activiteit van Laos goed voor 70% van de totale bewerkte landoppervlakte en een vijfde van het totale BBPi. Beneo en diens jarenlange partner IDP, de grootste producent en leverancier van rijst in Laos, sloegen de handen ineen om te bekijken hoe de arbeidsomstandigheden van de lokale boeren konden worden verbeterd. Dat leidde tot de aankoop van 8 oogstmachines en 4 dorsmachines om de werklast te verlichten en de opbrengst op het veld te verhogen.

Boeren werden opgeleid

Beneo blijft volledig eigenaar van de machines, maar de boeren werden wel opgeleid in het gebruik en onderhoud ervan zodat het project ook op lange termijn kan slagen. De machines ondersteunen 10 groepen van 10 kleinschalige boeren. Ze helpen de werklast te verlichten en het oogstproces voor de boeren en hun familie te versnellen doordat handmatig snijden en dorsen niet langer nodig zijn.

Aangezien het dorsen nu rechtstreeks op het veld gebeurt, is er minder kans op verlies door regenval en schimmelvorming. De boeren mogen dus een hogere opbrengst en een beter inkomen verwachten. Ze kunnen ook extra geld verdienen door de machines te verhuren aan andere boeren in de regio zodat veel meer families kunnen genieten van de investering van Beneo.

Roland Vanhoegaerden, Operations Managing Director voor de rijstingrediënten bij Beneo, licht toe: “We hechten veel belang aan onze langdurige relatie met onze agrarische en logistieke partners in Laos. Door onze samenwerking met IDP konden we snel achterhalen waar onze investering de grootste impact zou hebben. Meer dan 100 boerenfamilies moeten nu elke dag minder hard werken doordat wij onze boeren met nieuwe apparatuur ondersteunen.

De levering van deze economische middelen aan de rijstboeren brengt ons ook een stapje dichter bij de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de VN. Na het succes van dit initiatief zijn we van plan om in het komende jaar nog een dergelijk project op te starten om meer rijstboeren te ondersteunen.” Frédéric Jullien, CEO bij IDP, merkt op: “We zijn vereerd dat Beneo voor dit project wilde samenwerken met IDP. Als bedrijf willen we de boeren heel graag helpen hun werkomstandigheden te verbeteren zonder aan de kwaliteit van de rijst te raken. Met zijn bijdrage toonde Beneo zijn inzet voor de duurzame ontwikkeling van de rijstwaardeketen hier in Laos.”

SN

Lees ook in Nieuws van maatschappijen

Meer artikelen bekijken