Startpagina Aardappelen

Voor de 4 rassen een Belgapom-notering

De Belgapomprijs voor de rassen Fontane, Challenger, Innovator en Markies bedraagt 300 euro/ton (zonder BTW) op vrijdag 24 maart 2023.

Leestijd : 1 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering voor de 4 rassen deze week 318 euro/ton. Voor Fontane en Challenger is de marktstemming stabiel, met een aanbod dat gelijk is aan de vraag. Voor Innovator en Markies is die prijshoudend, met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk aan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

   

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Bonafide biostimulanten werken indirect

Aardappelen Biostimulanten komen misschien onder invloed van het veranderende klimaat of onder invloed van de technologische ontwikkeling, steeds meer in de aandacht te staan. Wij aanhoorden professor Geert Haesaert, verbonden aan de Universiteit Gent – Faculteit bio-ingenieurswetenschappen, tijdens een seminarie waarin hij toelichting gaf over biostimulanten.
Meer artikelen bekijken