Startpagina Fruit

Geen schade verwacht door vorst aan bloesems in Haspengouw

De aangekondigde vriestemperaturen tot -5 °C dinsdagnacht zullen, op een enkele uitzondering na, geen schade veroorzaken aan de bloesems in Haspengouw. "De bloesemperiode begint pas echt binnen een veertiental dagen, dan zijn zulke temperaturen wel gevaarlijk", zo laat Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) in Kerkom weten.

Leestijd : 1 min

"Het gaat nu vooral over vorst aan de grond. De aardbeitelers moeten er wel voor oppassen, maar die kunnen er folies over leggen. Voor bomen moet je vooral naar de minimumtemperatuur kijken en die is niet zo negatief. Ook zitten we nog een veertiental dagen verwijderd van de perenbloesems, en die van de appels zijn nog later. Op dit moment zijn die knoppen ook nog niet zo gevoelig."

Als de vriestemperaturen opnieuw rond 10 april zouden voorkomen, dan kan er wel schade veroorzaakt worden. "Dan kan het afhangen van of er wind bij is of niet. Om schade op grote schaal te hebben moet je temperaturen hebben van min drie graden met wind."

Om vorstschade te voorkomen zijn er verschillende technieken die de fruittelers kunnen toepassen. "Beregenen is een hele goede techniek", aldus Bylemans. "Maar niet iedereen heeft die grote hoeveelheden water ter beschikking." Een andere techniek zijn straalmotors, aangedreven door gas, die warmtebellen creëren.

De start van het bloesemseizoen in Haspengouw wordt rond Pasen verwacht. Veertien dagen na Pasen zouden de fruitbomen in volle bloei moeten staan.

Belga

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken