Startpagina Edito

Edito: Langs Vlaamse wegen kom je boeren en coureurs tegen

Het is weer die tijd van het jaar... In landbouwmiddens kriebelt het om de veldwerkzaamheden te hernemen. En bij wielerliefhebbers kriebelt het om te supporteren langs Vlaamse wegen – of vanuit hun sofa – voor hun favorieten. Van één ding zijn ze allen verzekerd: ze kunnen genieten van een prachtig boerenlandschap.

Leestijd : 2 min

Volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) leven we in België al sinds 26 maart ‘op krediet’. Mocht de hele wereld een even grote ecologische voetafdruk hebben als wij, dan zouden de goederen en diensten die de aarde ons kan leveren op één jaar tijd, sinds die dag al op zijn. We bengelen aan het staartje, slechts 6 landen hebben een nog slechtere earth overshoot day. Wereldwijd gezien ligt deze dag op 28 juli. Voor onze rijkelijke Belgische levensstijl hebben we dus ruim 4 aardes nodig. Nog voor er 3 maanden om zijn, hebben we ‘ons budget’ voor een heel jaar al opgebruikt. Volgens het WWF is onze biocapaciteit laag en onze ecologische voetafdruk hoog. De organisatie stelt onder meer dat we de landoppervlakte die we nog hebben, niet optimaal benutten... Ze verwijzen naar ons erg gebetonneerde landje, maar ook naar de hogere import van voedsel in vergelijking met onze buurlanden.

Dat laatste klinkt in de huidige politieke context wel vreemd. De landbouwsector krijgt immers voortdurend het verwijt vooral voor export te produceren. Onze zelfvoorzieningsgraad is voor bepaalde producten, zoals varkensvlees, vandaag inderdaad best nog wel hoog, maar voor bijvoorbeeld melkproductie begint deze angstvallig naar 100% te zakken. Om nog maar te zwijgen over het tekort aan eieren. Met de huidige PAS-, MAP- en GLB-wetgeving, het hoge aantal stoppers en het lage aantal starters voor ogen dreigt langzaam maar zeker meer import van typische Vlaamse landbouwproducten... en dat bevordert natuurlijk onze ‘kredietscore’ niet. De landoppervlakte waarover onze land- en tuinbouwers nu nog beschikken, wordt wél optimaal benut dankzij de goede teeltkennis en technieken... ten minste als de percelen niet te veel langs waterlopen gelegen zijn. Zelfs in het aangepaste MAP 7 zullen vele meters vruchtbaar land immers niet meer optimaal benut kunnen worden.

In deze periode van voorjaarskoersen kan heel de wereld, onder meer dankzij de mooie luchtbeelden, meegenieten van ons gevarieerde landschap. En ja, dat is een aaneenschakeling van woonkernen en industriegebieden, maar vooral van akkers en weilanden, doorspekt met natuurgebieden en bossen. Onze boeren zijn niet alleen producenten van lekker en duurzaam voedsel, zij zijn ook de architecten van dit prachtige Vlaamse landschap. We dragen de boodschap ‘Koester niet alleen de koers, maar ook de Vlaamse boer en de Vlaamse voedselproductie’, dan ook graag mee uit. Dit komt immers ten goede van ons ‘budget’.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken