Startpagina Fruit

Gouverneur en Antwerpse deputatie proeven eerste aardbeien van het seizoen uit Hoogstraten

Donderdag 30 maart waren de Ghesellen van de Aardbei te gast op het Antwerpse provinciehuis. Daar schonken zij de eerste aardbeien van het seizoen aan provinciegouverneur Cathy Berx en aan de voltallige Antwerpse deputatie. Gedeputeerde Mireille Colson is als ridder in het Hertogelijk Genootschap opgenomen.

Leestijd : 1 min

Het is een jaarlijkse gewoonte dat ‘het Hertogelijk Genootschap van de Ghesellen van de Aardbei’ de eerste aardbeien van het seizoen laat proeven aan de Antwerpse deputatie. Gouverneur Cathy Berx, gedeputeerden Luk Lemmens, Kathleen Helsen, Jan De Haes, Mireille Colson en provinciegriffier Maarten Puls proefden van de aardbeien die door teler Luc Krijnen eerder deze week zijn geplukt. De Ghesellen voerden een plechtige ceremonie uit, het intronisatiekapittel, en namen gedeputeerde Mireille Colson op als ridder in het Hertogelijk Genootschap.

De groep Ghesellen van de Aardbei van Hoogstraten bestaat uit 12 leden, waarvan er donderdag 7 hun opwachting maakten: Luc Verwerft, Jef Van Looy, Ward Baets, Jean-Pierre De Paepe, Jan Schrijvers, Jan Aerts en teler Luc Krijnen. De Ghesellen van de Aardbei droegen voor deze plechtige overhandiging hun traditionele klederdracht. De aardbeientelers van Coöperatie Hoogstraten hebben samen meer dan 31.000.000 kilo aardbeien geteeld.

Gedeputeerde Mireille Colson wordt plechtig als ridder opgenomen in het Hertogelijk Genootschap van de Ghesellen van de aardbei. Copyright: provincie Antwerpen
Gedeputeerde Mireille Colson wordt plechtig als ridder opgenomen in het Hertogelijk Genootschap van de Ghesellen van de aardbei. Copyright: provincie Antwerpen - Foto: provincie Antwerpen

SN

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken