Startpagina Maïs

Doornappel moet bestreden worden in maïs

Doornappel is een steeds vaker voorkomend onkruid. Het is schadelijk voor mens en dier, en heeft een negatieve impact op het gewas.

Leestijd : 3 min

Het is een onaangenaam ruikende eenjarige plant tot 1 m hoog met een krachtige, vertakte stengel. De grote, solitaire, witte bloemen evolueren tot eivormige capsules van 4 tot 5 cm, bedekt met stevige doornen om uiteindelijk een stekelige bolster te vormen die bestaat uit enkele honderden zaden. In totaal kan een doornappelplant meer dan 1.000 zaden produceren die minstens 80 jaar in de grond kunnen overleven.

In het jonge stadium is het herkenbaar aan zijn grote, lineaire, lancetvormige zaadlobben, aan zijn harige stengel en bladstelen en aan de afwisselende invoeging van de bladeren. Vanaf de vroege stadia geeft het bij aanraking een vieze geur af. Deze soort, die wordt gekenmerkt door een gespreide opkomst van de lente tot het einde van de zomer, is nitrofiel en waardeert hoge temperaturen. Aan de andere kant sterft het reeds af bij nachtvorst.

Probleemonkruid

Doornappel is om verschillende redenen problematisch. Eerst en vooral is het schadelijk vanwege de sterke ontwikkeling van het onkruid met concurrentie om licht, voedingsstoffen en water voor het gewas. De plant is ook toxisch voor mens en dier. Bij inname van doornappel wordt bij mensen een verwijding van de pupillen waargenomen, maar ook hallucinaties, hartaandoeningen (tachycardie tot hartstilstand) en verwardheid. De maximale hoeveelheid die een man van 70 kg gedurende een korte periode kan innemen zonder enig gezondheidsrisico te lopen, is 1,12 µgr, wat overeenkomt met 1/25e van een zaadje. Op dierniveau kan één plant doornappel per 25 m² acute en dodelijke vergiftiging van vee veroorzaken via kuilmaïs.

Doornappel mag zich niet ‘nestelen’

Wetende dat doornappelzaden tientallen jaren in de grond kunnen overleven, moet er koste wat het kost voor worden gezorgd dat het zich niet in de percelen nestelt. In het begin moet erop worden gelet dat doornappel tijdens de braakperiode niet tot zaad komt. Bij niet bestreden planten moet erop worden gelet dat ze met handschoenen handmatig worden uitgetrokken en van het perceel worden verwijderd. In de maïsteelt is doornappel in jonge stadia goed te beheersen.

Chemie

Veel herbiciden (zoals Callisto, Monsoon Active, Samson Extra 60 OD) zijn effectief. De complexiteit van de bestrijding zit in de gespreide (late) kieming, waardoor in een later stadium meestal een Extra doorgang nodig is. In 2021 had de CIPF een specifieke proef opgezet tegen doornappel. In de controlepercelen waren er 15 planten per m2.

Tijdens de laatste telling die vlak voor de oogst werd uitgevoerd, hadden de volgende behandelingen een 100% bestrijding, (de eerste behandeling in het 4 bladstadium van de maïs en de tweede 24 dagen later). Eerst en vooral was er de combinatie van Calaris 0,75 l + [Monsoon actief 1 l of Samson Extra 60 OD 0,5 l] + Dual Gold 0,9 l (4 blad maïs), 24 dagen later gevolgd door Peak 15 gr + Trend 0,1%. Men kon ook kiezen voor Callisto 1 l + Samson Extra 60OD 0,5 l + Dual Gold 0,9 l (4 blad maïs), 24 dagen later gevolgd door Peak 15 gr + Trend 0,1% . Deze resultaten moeten worden bevestigd door nieuwe proeven.

Guy Foucart, Fabien Renard

en Marc Verbiest (CIPF)

Lees ook in Maïs

Meer artikelen bekijken