Startpagina Melkvee

2022 was recordjaar voor Vlaamse melkproductie

Op vrijdag 31 maart publiceerde Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) haar jaarverslag. Nog nooit produceerden de Vlaamse melkveehouders zoveel melk als in 2022. Ook de melkkwaliteit blijft van de bovenste plank.

Leestijd : 2 min

Het aantal actieve melkveehouders daalde opnieuw in 2022, maar ze blijven enorm productief. De 3.687 melkveehouders die er vorig jaar waren, produceerden samen meer dan 3 miljard l melk. Dat is 4,78% meer dan het jaar ervoor. Dat de Vlaamse melk van topkwaliteit blijft, blijkt uit de resultaten van onderzoek dat MCC voert. De hoge bacteriologische kwaliteit van de Vlaamse melk weerspiegelt zich in een gemiddeld kiemgetal van amper 9.300 per ml en een gemiddeld coligetal van 12,2 per ml.

Een optimale uiergezondheid resulteert voor het vierde jaar op rij in een gemiddeld celgetal van minder dan 200.000 per ml. Dankzij jarenlange intense controle op antibioticaresiduen in de melk werden ook in 2022 in slechts 0,017% van de melkleveringen residuen aangetoond. Dit resultaat speelt een belangrijke rol bij de kwaliteitsperceptie van de consument. Op maandbasis blijft meer dan 98% van de melkveebedrijven aan de strengste kwaliteitsnormen voldoen. Vlaamse melkveehouders mogen terecht trots zijn op hun kwaliteitsvolle melkproductie.

Vlaamse topkwaliteit

Voorzitter François Achten: “Het jaar 2022 was absoluut een bijzonder jaar. Door de grote vraag naar melk piekten de melkprijzen aan de producent. Bovendien werd er in Vlaanderen nog nooit zoveel melk geproduceerd als in 2022. Helaas blijven de omstandigheden onzeker, en dat doet veel veehouders twijfelen, ondanks dat ze dagelijks, 7 dagen per week, een topproduct leveren.

De analyses bij MCC bewijzen dat de Vlaamse melk van topkwaliteit is. Het bestuur van MCC, dat uit evenveel melkveehouders als vertegenwoordigers van de kopers bestaat, beheert de werking van de vzw en ziet erop toe dat de organisatie feilloos verloopt. Op deze manier kan tegen een correcte kostprijs een betrouwbare basis gelegd worden voor de uitbetaling van de melk.

2022 is ook het jaar waarin corona niet meer domineert. De oorlog in Oekraïne heeft wel een spiraal van prijsverhogingen in gang gezet. De melkveehouderij staat voor grote uitdagingen. Het verminderen van de emissies is noodzakelijk. Daarin slagen bepaalt of  we in de toekomst nog zoveel kwaliteitsvolle melk zullen produceren. Zowel de Vlaamse producent als consument mogen erop vertrouwen dat MCC hier met haar kennis kan en zal aan bijdragen, en dat ze een rol kan blijven spelen in de borging van het hele productieproces.”

91 kwaliteitsmelkers

MCC maakte ook de namen van de melkveehouders bekend die het afgelopen jaar melk van uitstekende kwaliteit hebben geleverd. De voorwaarden voor het behalen van dit diploma hebben betrekking op het kiemgetal (<10.000/ml), het coligetal (<10/ml) en het celgetal (<150.000/ml).

Niet minder dan 91 Vlaamse producenten slaagden er in 2022 in om onafgebroken aan die strenge kwaliteitsnormen te voldoen. Dat zijn er 20 meer dan in 2021. Zij bewijzen nog maar eens dat je dankzij een professionele bedrijfsvoering een topproduct kunt afleveren. De topmelkers mogen terecht fier zijn op hun dieren en op de kwaliteit van de melk die ze produceren. Proficiat!

14-3390-MCC-web

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken