Startpagina Aardappelen

Belgapomprijzen stijgen

De Belgapomprijs voor de aardappelrassen Fontane en Challenger bedraagt 325 euro/ton (zonder BTW) op vrijdag 14 april 2023.

Leestijd : 1 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering voor de 2 rassen deze week 344,50 euro/ton. Voor Fontane en Challenger is de marktstemming vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

Voor Innovator is er deze week geen waarneming bij gebrek aan transacties.

De prijs voor Markies bedraagt deze week 335 euro/ton zonder BTW. Met BTW is dat 355,10 euro/ton. De markt is vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken