Fosfor beter beschikbaar stellen met fosforsolubiliserende bacteriën
MAP5 is sedert 2015 in volle uitvoering. Fosfor is in deze versie van het mestdecreet dé focus en het beleid stuurt sterk aan op een verlaging van het fosforgehalte in de bodem en finaal in het oppervlaktewater.

In alle teelten wordt de fosforbesmesting dan ook een belangrijke uitdaging vermits in een context van uitmijning van de fosfor-voorraad in de bodem het efficiëntieverhaal van de toegediende meststoffen zeer sterk zal gaan spelen. Het toepassen van fosforsolubiliserende bacteriën is wellicht één van de middelen om hiertoe te komen.
Zeer veel gronden in Vlaanderen hebben een vrij hoge fosfaatvoorraad, voortvloeiend uit de overmatige applicatie van dierlijke mest én vaak nog aanvullende bemesting met snelwerkende minerale fosfaatbronnen. Hoewel ook andere sectoren (o.a. industrie, huishoudens) hun impact hebben, heeft deze situatie zeker bijgedragen tot een problematisch hoge fosfaatgehaltes in oppervlaktewater (ook in landbouwgebied).
De bemestingsnormen voor klasse 4 zijn gericht op het uitmijnen van de fosforvoorraad vermits die zeker niet voldoen om de export aan fosfor van de meeste teelten in te vullen (de fosfaatnorm volgens het algemeen bemestingsregime kan men terugvinden op de site van het VLM). Op zich is de fosfaatvoorraad in de meeste gevallen n
Fosforsolubiliserende bacteriën
Fosforsolubiliserende bacteriën, waaronder bijvoorbeeld Pseudomonas sp. en Bacillus sp., zijn een type van bacteriën die in de rhizosfeer van planten leven en de mogelijkheid hebben om door onder andere de uitscheiding van fosfatases en organische zuren het geïmmobiliseerde fosfor in de bodem vrij te stellen onder de vorm van H2PO4 − en HPO4 2−, hetgeen kan opgenomen worden door planten. Hoewel ze nog steeds het voorwerp uitmaken van onderzoek zijn vandaag reeds een aantal commerciële toepassingen gekend. Het implementeren van deze techniek in de praktijk maakte de voorbije twee jaar het voorwerp uit van het TETRA-project ‘Valorisatie van fosforsolubiliserende bacteriën voor verhoogde nutriëntenopname door gewassen’. Tal van bedrijven actief in de zadensector, meststoffensector, teeltsubstraten alsook in de sector van microbiële preparaten participeren in het project.
In dit project werd enerzijds een uitgebreide screening uitgevoerd van bacteriestammen uit collecties én Vlaamse bodems naar hun fosforsolubiliserende eigenschappen. De geselecteerde stammen werden vervolgens getest in potproeven en veldproeven in vergelijking met een aantal reeds commercieel beschikbare toepassingen.
Qua toepassingsmodaliteiten zijn er verschillende mogelijkheden. De bacteriën kunnen geënt worden op een organische meststof, gespoten worden op de bodem in de zaai- en plantzone, of gecoat worden op het zaad- en plantgoed.
Proeven in Bottelare