Startpagina Granen

Opnieuw inspecties op graanschepen

Na een pauze van 2 dagen zijn woensdag 19 april de controles hervat van de graanschepen die Oekraïne via de Zwarte Zee verlaten. Dat meldt het orgaan dat toezicht houdt op de controles. De verstoring van begin deze week leidde opnieuw tot onzekerheid over de toekomst van de graandeal, die de belangrijke export van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne mogelijk maakt.

Leestijd : 2 min

De schuld voor de blokkeringen ligt, volgens Kiev, bij Moskou. Nog volgens Kiev betekent stoppen met de inspecties het einde van de graandeal. Ook vorige week lagen de controles al een dag stil.

Ongenoegen in Europa

De problemen met de export van Oekraïens graan leiden intussen ook tot ongenoegen met de Europese bondgenoten. Zo gaven Hongarije, Polen en Slovakijke de voorbije dagen aan dat ze geen Oekraïens graan meer willen, omdat die oneerlijke concurrentie zou vormen met hun eigen landbouwproducten.

Ook Bulgarije voegt zich donderdag bij die groep van landen, liet premier Galab Donev weten bij regeringsoverleg in Sofia. Er komt een verbod op de import van voedsel uit Oekraïne. Transit is wel nog mogelijk. “Bulgarije blijft solidair met Oekraïne, maar faillissementen van landbouwproducenten zullen geenszins bijdragen tot hun zaak”, aldus Donev.

Na het akkoord

Na bijna een half jaar oorlog werd afgelopen zomer een akkoord gesloten over de graanexport, tussen Rusland en Oekraïne en na bemiddeling van Turkije en de Verenigde Naties. Een coördinatiecentrum in Istanboel houdt toezicht.

Bedoeling was dat het akkoord elke 4 maanden automatisch verlengd wordt, maar de voorbije maanden voerde het Kremlin de kritiek op de deal op. Moskou meent dat beloftes voor de Russische export niet nagekomen worden.

Belga

Lees ook in Granen

Commissie vindt Pools en Hongaars importverbod voor Oekraïens graan ‘onaanvaardbaar’

Granen De beslissing van Polen en Hongarije om de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne tijdelijk te verbieden, botst op onbegrip bij de Europese Commissie. De maatregel is ‘onaanvaardbaar’, zei een woordvoerster op 17 april. Wel plant de Commissie een tweede hulppakket voor de Europese landbouwers die getroffen worden door de schorsing van de Europese importheffingen.
Meer artikelen bekijken