Startpagina Akkerbouw

Boerenbond ondersteunt hennep als nieuwe teelt

Boerenbond ondersteunt hennep als nieuwe teelt via 2 projecten: Hennep+ met UGent en CropExplore For Farmers met Flanders’ Food.

Leestijd : 2 min

Via de 2 projecten wordt het merendeel van de toepassingen van hennep verder uitgewerkt.

Hennep+

Hennep+ focust zich op toepassingen buiten de voeding: biocomposieten, bio-isolatie en plaatmateriaal die onder andere in de bouw gebruikt worden.

Ook wordt onderzoek gedaan naar de teelt en oogst van hennep voor deze toepassingen en naar de toepassing van hennep op marginale gronden en naar het fytoremidiërende effect van hennep bij vervuilde gronden.

Landbouwers zullen via Werkers hun ervaringen kunnen delen van inzaai tot en met oogst, zodat een beeld kan gevormd worden van een correcte vergoeding voor hen.

Ook voor bedrijven die met hennep aan de slag willen zoekt Boerenbond naar opportuniteiten door het ontwikkelen van prototypes en door de karakterisering van de impactfactoren gelinkt aan de materiaalafdruk.

CropExplore For Farmers

In CropExplore For Farmers wordt gewerkt rond 3 demoteelten (hennep, deder en yacon) waarvoor proefvelden bij landbouwers uit de gebruikersgroep worden aangelegd. Teelt, naoogst en technologische transformatie zullen geoptimaliseerd en gedemonstreerd worden.

Deze teelten zullen samen met andere gewassen opgenomen worden in een online tool die landbouwers de mogelijkheid biedt om deze gewassen te gaan vergelijken met hun huidige gewassen. Zo kunnen ze op een eenvoudige manier bepalen met welke teelten ze aan de slag willen.

Voor hennep zal er naast voedings- en voedertoepassingen ook gekeken worden naar toepassingen in de textiel- en bouwsector en in de chemische industrie.

De invloed van het oogsttijdstip op de vezelkwaliteit zal onderzocht worden, net als de kwaliteit en houdbaarheid van de henneptoppen als voedertoepassing.

Boerenbond

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken