Startpagina Granen

Tarweprijs naar laagste niveau sinds juli 2021

De tarweprijs zakt naar het laagste niveau sinds juli 2021, ondanks nieuwe onzekerheid over het pact dat moet toelaten dat graan uit Oekraïne via de Zwarte Zee kan worden verscheept.

Leestijd : 1 min

Op de termijnmarkt in Chicago zakte de tarweprijs nog eens 0,8% tot 6,5175 dollar per bushel. Aanleiding is het uitgebreide wereldwijde aanbod dat wordt verwacht. Zo zou Canada - een van de grootste producenten - 5% meer tarwe zaaien, terwijl de opbrengsten in Europa hoger zouden liggen dan het vijfjarig gemiddelde. Ook Rusland - nog steeds de grootste exporteur van graan wereldwijd - is opnieuw op weg naar een recordoogst.

De daling komt er ondanks nieuwe twijfels over de graancorridor waardoor Oekraïens graan kan worden uitgevoerd. Rusland heeft al vaker zijn onvrede uitgesproken over de voorwaarden van de overeenkomst, omdat westerse sancties wegen op de eigen uitvoer. Rusland dreigt zelfs om uit het akkoord te stappen.

Belga

Lees ook in Granen

Graandeal met 2 maanden verlengd

Granen De graandeal tussen Rusland en Oekraïne is met 2 maanden verlengd. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week meegedeeld. Zowel Rusland als Oekraïne hebben de verlenging van de graandeal bevestigd.
Meer artikelen bekijken