Startpagina Onderwijs

PTI Kortrijk: studenten worden voorbereid op hun toekomst

Het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) in Kortrijk en Urban Crop Solutions (UCS) zijn een samenwerking aangegaan, waarbij een door UCS ter beschikking gestelde ‘indoor farm’ (‘binnenboerderij’) door het PTI Kortrijk wordt gebruikt om studenten op te leiden tot toekomstige operatoren voor ‘indoor farms’.

Leestijd : 2 min

Moderne landbouwtechnieken worden alsmaar belangrijker en indoor farms zullen in de toekomst een belangrijke positie innemen als complementaire teelttechniek om voeding of zelfs plantaardige stoffen voor medicatie, cosmetica of industriële grondstoffen te produceren.

Over het PTI Kortrijk

Het PTI Kortrijk is gevestigd op 2 campussen en biedt opleidingen aan in zowel Techniek & Design als Wetenschap & Groen. De visie van het PTI staat voor zorg, kwaliteit, innovatie en ontwikkeling van talent. Zo wil de school zijn studenten voorbereiden om ofwel onmiddellijk hun carrière te starten, ofwel om nog hogere studies aan te vatten. Meer info op www.ik-word-pti.be.

Indoor farms

Ervaringen van de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat het exploiteren van een ‘indoor farm’ niet zo eenvoudig is als sommige eigenaars van deze indoor farms willen geloven. Het is daarom belangrijk dat operatoren van ‘indoor farms’ goed zijn opgeleid in plantengroei, maar ook in de bediening van de mechanische en elektrische onderdelen van een ‘indoor farm’.

De groeiende vraag naar ‘indoor farms’ heeft ook een vraag naar operatoren gecreëerd. Met dit partnerschap tussen het PTI en UCS hopen we om als school bij te dragen tot het opvullen van deze leemte voor exploitanten van dergelijke indoor farms.

Inzetten op innovatie

Urban Crop Solutions heeft op de campus Wetenschap en Groen een indoor farm ter beschikking gesteld die gebruikt wordt om studenten op te leiden in de verschillende facetten van verticale landbouw. Door deze samenwerking laat de school opnieuw zien dat ze innovatief en proactief is in het voorbereiden van haar studenten op de arbeidsmarkt of om hen klaar te stomen voor hogere studies. Innovatie en samenwerking met externe partners zijn belangrijke pijlers in de visie van onze school.

Bovendien zetten we ook blijvend in op duurzame teelten. Vanaf nu zullen de studenten kunnen leren hoe ze een indoor farm moeten runnen. Daarnaast heeft UCS zich geëngageerd om studenten van het PTI een stage aan te bieden, zowel in hun ervaringscentrum in Beveren-Leie als bij hun Belgische en internationale klanten. Dit is een unieke kans voor onze leerlingen om zich te specialiseren en om zo een carrière te starten in deze branche.

Leen Claus (PTI Kortrijk)

Lees ook in Onderwijs

Meer artikelen bekijken