Startpagina Fruit

Minister Brouns op bezoek bij pcfruit

Op maandag 24 april ontving voorzitter Inge Moors van Pcfruit Vlaams minister Jo Brouns voor een werkbezoek aan het internationaal erkende onderzoekscentrum pcfruit te kerkom. De minister kreeg van voorzitter Inge Moors een overzicht van het onderzoek op pcfruit en het belang van het onderzoek in de fruitsector.

Leestijd : 2 min

Minister Brouns kreeg toelichting over de algemene werking van pcfruit, het inzetten op innovaties, de ontwikkeling van het onderzoek ten behoeve van de fruit- en druiventelers, de diversificatie aan projecten rond de actuele ontwikkelingen. Het werd voor de minister duidelijk dat de onderzoekers met hun botten in het werkveld staan en daardoor heel nauw aansluiten bij de dagdagelijkse praktijk met haar noden en behoeften.

Belangrijk onderzoek

De minister kreeg meer uitleg over plagen waarmee de fruitteelt wordt geconfronteerd zoals de Aziatische hoornaar, Aziatische fruitvlieg, de Aziatische stinkwants en ook de natuurlijke plagen. Ook over de impact van de fruitteelt op de omgeving kreeg hij toelichting, denk maar aan het reduceren van gewasbeschermingsmiddelen. Om het belang van duurzaamheid te benadrukken werd er ook een demo rond driftreducerende doppen gegeven.

Fruittelers verzamelen ook veel data en moeten die kunnen lezen en begrijpen. Het belang daarvan werd duidelijk tijdens een demo van een drone die aan oogstvoorspelling doet voor de aardbeiteelt.

Als laatste kreeg de minister ook meer uitleg over vernieuwend onderzoek omtrent Vlaamse wijnbouw.

Tijdens het werkbezoek werd het voor de minister duidelijk dat pcfruit zeer kort bij de sector staat en dat ze door nieuwe ontwikkelingen kort op de bal speelt om deze nieuwe ontwikkelingen ook toegepast te krijgen in de sector. Het gebrek aan opvolging werd ook aangekaart, niet enkel binnen de veeteeltsector is die laag, maar ook binnen de fruitteeltsector, in het bijzonder bij pitfruit. Daar heeft slechts 12 % van de bedrijven een opvolger. Oorzaken zijn vaak rendabiliteit, klimaatschommelingen...

SN

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken