Startpagina Onderwijs

Veranderingen op til door de onderwijshervorming

Bij het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut (VLTI) te Torhout zal de onderwijshervorming gevolgen hebben voor de verschillende richtingen die leerlingen er kunnen volgen. Bijna alle richtingen zullen veranderingen ondergaan door de komende onderwijsvernieuwing. Alleen voor de praktijkgerichte opleiding BSO Paardrijden en Verzorgen zal er weinig veranderen.

Leestijd : 3 min

Bij het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut te Torhout worden verschillende richtingen aangeboden.

Biotechnische wetenschappen, Techniek-wetenschappen en Chemie

Navraag bij oud-leerlingen en analyses van examenresultaten leren dat vele leerlingen die de richtingen Biotechnische wetenschappen en Techniek-wetenschappen volgden tevreden zijn over hun studiekeuze in het middelbaar. Deze sterke wetenschappelijke en wiskundige richtingen voorzien een brede basisopleiding, gecombineerd met wetenschappelijke experimenten en labo’s. Er wordt iets minder op talen gefocust ten opzichte van ASO-richtingen. Leerlingen met interesse voor natuurwetenschappen worden er klaargestoomd voor een academische of professionele bachelor binnen dit studiedomein. Bij de komende onderwijshervorming worden beide richtingen omgedoopt tot de doorstroomrichting Biotechnologische en Chemische Wetenschappen. De kwalificatierichting Chemie (laborant) bereidt de leerlingen zowel voor op doorstromen naar het hoger onderwijs als voor de arbeidsmarkt (D&A). Ze zal na de onderwijshervorming D&A Biotechnologische en Chemische Technieken heten.

Afdeling Landbouw

In de afdeling Landbouw is de binding met de landbouwsector sterk door de praktijklessen op professionele bedrijven, sprekers in de klas, excursies, werkplekleren, stages en buitenlandse stages in heel wat Europese, Amerikaanse en Afrikaanse landen. Eind juni vertrekken voor het eerst ook stagiairs naar Frans-Guyana in Zuid-Amerika voor subtropische land- en tuinbouwteelten.

Afdeling Tuinbouw

De afdeling Tuinbouw bereidt de leerlingen voor op jobs in zowel productietuinbouw als tuinaanleg. Met de onderwijsvernieuwing wordt de huidige BSO Tuinbouw opgesplitst in A-finaliteit Groenaanleg en -beheer enerzijds en A-finaliteit Plant en Milieu. De huidige TSO Tuinbouw wordt voortaan D&A Tuinaanleg en -onderhoud. Beide studieniveaus en richtingen blijven uiteraard heel praktijkgericht door de praktijklessen in de tuin en in de serres op school, en door de binnen- en buitenlandse stages.

Recent liepen enkele leerlingen stage in de wereldbekende barokke tuinen van Schönbrunn en Belvédère in Wenen, waar respectievelijk keizerin Maria-Theresia en landvoogd prins Eugeen woonden. Andere leerlingen liepen stage in de barokke tuin Jardin de l’éveché in het Zuid-Franse Castres, aangelegd in 1667 door André Lenôtre, tuinman van Louis XIV; en in de moderne lotustuin, Jardin de Martels, te Giroussens. Beide Franse tuinen hebben Michelin-sterren. In de marge van de buitenlandse stages bezochten de stagiairs ook de barokke tuin van Chantilly, de tuin van Chenonceau, de renaissancetuin van Villandry en de romantische tuin van Marquessac.

Vernieuwingen voor de afdeling Paardenhouderij

De praktijkgerichte opleiding BSO Paardrijden en Verzorgen richt zich op de paardensport en andere jobs in de paardenhouderij. De onderwijshervorming zal voor deze richting inhoudelijk weinig verandering brengen. De vakbenamingen worden wel in een moderner jasje gestoken. De infrastructuur op school krijgt een opfrisbeurt. Zo komt er een nieuwe bodem in de binnenpiste (80 m x 25 m) met een eb en vloedsysteem. Ook de longeercirkel wordt onder handen genomen. Als spin-off van de stages in Frankrijk gaan de leerlingen van de tweede graad paardrijden naar de paardenschool MFR Saint-Flour naar de Auvergne om er hun vak te leren in het Frans.

Laurent Ingelbrecht (VLTI Torhout)

Lees ook in Onderwijs

Ondersteun duaal leren via bestaande aanbieders, niet via de RTC’s

Actueel Het takenpakket van de Regionale Technologische Centra (RTC’s) uitbreiden met het ondersteunen van duaal leren is geen goede zaak. Wend de voorziene middelen aan om de huidige aanbieders en ondersteuners van duaal leren te versterken. Dat adviseert de SALV in het kader van het voorontwerp van programmadecreet ter aanpassing van de begroting voor 2023.
Meer artikelen bekijken