Startpagina Varkens

Weinig interesse in uitkoopregeling varkensboeren

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) ontving tot 26 april slechts 18 dossiers voor de uitkoopregeling voor varkensboeren, laat de woordvoerder van de VLM weten aan VILT. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns steunt de vraag om de inschrijvingstermijn en de impactscore van 0,5% als voorwaarde te heroverwegen.

De Vlaamse regering voorziet 200 miljoen euro om varkenshouders in en nabij natuurgebieden uit te kopen als ze vrijwillig hun bedrijf stopzetten. De vrijwillige uitkoopregeling past in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en moet de varkensstapel tegen 2030 met 30% doen krimpen.

Volgens de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) komen 970 bedrijven in aanmerking voor de regeling. De inschrijvingsperiode loopt tot 17 mei 2023. “Volgens experts zou dat eerder aan de korte kant zijn”, stelde Ludwig...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken