Startpagina Fruit

REO Veiling verkoopt primeurframbozen

De REO Veiling verkocht op 3 mei haar eerste Fine Fleur frambozen van 2023.

Leestijd : 3 min

De Fine Fleur-frambozen worden op een artisanale manier onder de zon geteeld. Dit zorgt voor een fruitige, zoete smaak en een stevige portie vitamines. “Een specifieke rassenkeuze garandeert mooi gevormde frambozen die dezelfde lichtroze kleur hebben. Na het voorzichtige plukken wordt het frêle zachtfruit direct gekoeld op het tuinbouwbedrijf, wat de versheid ten goede komt. De beschikbare hoeveelheden frambozen zullen nu op korte termijn snel doorstijgen, als het weer dat wil.

Dankzij nieuwe teelttechnieken en de vakkennis van onze telers is het lokaal en seizoensgebonden product nog tot het einde van het jaar ter beschikking op de REO Veiling”, vertelt Jurgen De Braekeleer, product manager zachtfruit van de REO Veiling.

Frambozen zijn maar één vaste waarde in het zachtfruitassortiment van het kwaliteitslabel Fine Fleur. “Op de REO Veiling ging het nieuwe seizoen van de Fine Fleur-grondaardbeien anderhalve week geleden van start. Het seizoen van deze grondaardbeien loopt tot eind september”, gaat Jurgen De Braekeleer verder. “Binnenkort zijn ook de rode, blauwe en braambessen van Fine Fleur te verkrijgen. Vanaf dan kan iedereen terug genieten van het volledige Fine Fleur-zachtfruitassortiment.”

Hofleverancier

Groothandel Claessens uit Antwerpen kocht de doos met 1,5 kg primeurframbozen tegen 27,52 euro per punnet van 125 gr. “Naast ons gangbare gamma groenten en fruit leveren we ook primeurs en specialiteiten. We doen de primeurframbozen cadeau aan een goede klant van ons. Ze worden straks verwerkt in de gebakjes van banketbakkerij en hofleverancier Patisserie Wittamer in Brussel. Via de aankoop van de primeurframbozen tonen we ook onze waardering voor het sociaal-maatschappelijke aspect van de primeurverkoop”, zegt Patrice Custers, verantwoordelijke aankoop van Groothandel Claessens.

Passendale

De primeurframbozen werden geteeld bij Johan Devriendt en Nancy Ostyn in Passendale. Nancy Ostyn: “Fine Fleur-zachtfruit wordt duurzaam en lokaal geteeld, op familiale tuinbouwbedrijven in je buurt. Ook inzake kwaliteit moet dit zachtfruit zeker niét onderdoen voor het zachtfruit dat uit het buitenland wordt ingevoerd. Want dit zachtfruit moet niet vroeger worden geplukt – omdat het geen lange reisweg moet afleggen – en is daarom kraakvers, wat synoniem staat voor kwaliteit en heel wat smaak.

Een te warme zomer zoals vorig jaar is niet ideaal voor de teelt van frambozen. De plant verbruikt dan te veel energie om te kunnen overleven en dit is niet goed voor een optimale vruchtvorming. We hopen op veel zon, maar aangename temperaturen.”

Voedseltuinen

De opbrengst van de primeurframbozen gaat naar het Thuma Forest Reserve. “In 2005 liep ik 3 maanden stage in Malawi”, legt Jurgen De Braekeleer uit. “Sindsdien blijf ik me inzetten voor het ontwikkelingsland waar ik goede contacten heb met de Wildlife Action Group. Lokale leefgemeenschappen rond het Thuma Forest Reserve worden sinds 2005 ondersteund door de Wildlife Action Group in de aanleg van grote voedseltuinen waar de lokale bevolking zelf voedsel produceert. Zo voorziet de gemeenschap in haar levensonderhoud en moeten ze niet langer stropen in het natuurreservaat.”

Vandaag zijn een tiental Fine Fleur-zachtfruittelers bij de REO Veiling aangesloten. Met respect voor de koudeketen zetten ze dagelijks, tot 3 keer toe, hun product op de REO Veiling af. Het volume zachtfruit dat de REO Veiling onder het kwaliteitslabel Fine Fleur commercialiseert, is verdrievoudigd in 5 jaar.

REO Veiling

Lees ook in Fruit

BelOrta klaar voor de toekomst met gloednieuw sorteercentrum

Fruit Op vrijdag 25 augustus heeft BelOrta het gloednieuwe geautomatiseerde sorteercentrum voor appels en peren op de site te Borgloon officieel geopend. Het nieuwe sorteercentrum markeert een belangrijke mijlpaal voor de coöperatie en de Belgische appel- en peersector. Ook Minister van Landbouw, Jo Brouns, was van de partij.
Meer artikelen bekijken