Startpagina Economie

Wisselend beeld in de diverse zuivelmarkten

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 5 mei met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

De eerste week van mei stond voor de markten in het teken van de rentebesluiten van de nationale banken. Zowel de Federal Reserve (FED) als de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogden hun beleidsrente met 25 basispunten en lijken daarmee hun stevigere verhogingen van daarvoor wat te pauzeren. “De communicatie bij de rentebesluiten was echter toch wat anders bij de FED dan bij de bankiers van de ECB”, merkt Raf Beyers op. “De FED leek te hinten op een van de laatste verhogingen, om dan langere tijd dit niveau aan te houden, en dit terwijl de ECB liet verstaan nog niet aan de laatste verhoging te zitten, gezien de hardnekkige inflatie in Europa. Die wordt nu vooral voedselprijsgedreven. Terug opduikende zorgen bij Amerikaanse banken en zorgen rond de economie doen de FED waarschijnlijk voorzichtig zijn. Het recente banenrapport, dat naast aanzienlijk toegevoegde banen ook gewag maakte van stevige stijging van de lonen, kan de bankiers echter nog van gedacht doen veranderen.”

Opvallend, zeker nadat de OPEC+ (de organisatie van 13 netto-exporterende olielanden en Rusland) begin april een aanzienlijke productieknip aankondigde, is de olieprijs. Na de mededeling over de productieknip ging de WTI-olie (West Texas Intermediate) naar maximaal 82 dollar om begin mei zelfs even onder 70 dollar te gaan. De markt blijft argwanend over de economie en de stevige rente.

Op de eerste Global Dairy Trade (GDT)-veiling van mei ging de zuivel-index met 2,5% vooruit, met een stevig wisselend beeld over de productgroepen heen.

Nederland, Duitsland en België melken stevig door

Beyers: “In Nieuw-Zeeland melken ze over maart +0,3% en +1% in milksolids tegenover vorig jaar. Zo schrijven de Kiwi’s het eerste kwartaal van dit kalenderjaar, en de tweede helft van hun melkseizoen, met groene cijfers. Het gaat om 1,73% meer milksolids in die periode. In Australië blijven ze de rode aanvoercijfers al sinds begin 2022 aan elkaar rijgen. Over maart hebben onze tegenvoeters 3,3% minder melk om zo over het eerste kwartaal 4% minder te melken. De Zuid-Amerikaanse zuivelexporteurs Argentinië (-3,1%) en Uruguay (-4,3%) melken de laatste maanden ook in de rode cijfers. De Argentijnse extreme klimaatomstandigheden helpen daar de melkveehouders zeker niet vooruit.”

Binnen Europa blijven de Nederlanders stevig melken, met 3,8% meer melk over maart en 4,1% steviger gemolken in het eerste kwartaal. Ook in Duitsland blijft de weekaanvoer van de melk +3% noteren tegenover vorig jaar. “Ook de Belgische melkveehouders blijven stevig melken. Dit maakt dat de spotmelk de 30 ct niet meer kan houden. Normaal zal de Europese melkaanvoer nu stilaan over zijn seizoenspiek heen zijn. Het milder dalen van de melkprijzen doet verwachten en hopen dat de bodem stilaan gezien is.”

Ongebruikelijke boter-AMF-verhouding

Op de GDT ging boter 2,4% omhoog en deed AMF (Anhydrous Milk Fat, vochtvrij melkvet) de omgekeerde beweging met 2,4% prijsdaling. “AMF, dat geconcentreerd meer melkvet dan boter bevat, is nu iets goedkoper dan boter in Nieuw-Zeeland. Dat is ongebruikelijk. De boter doet 4.500 euro/ton en het AMF 4.400 euro/ton. De GDT handelt altijd voor 6 contractmaanden vooruit”, legt Raf Beyers uit. “Voor AMF ging de prijs eerst stevig naar beneden, steeg dan een beetje voor juli-augustus en daalde terug vanaf september tot en met november. Een ongeveer gelijkaardig patroon, maar dan met groenere cijfers, zien we bij boter. Het zorgde, zeker voor melkvet, voor een rare veiling. Het Chinese aankoopgedrag kan er voor iets tussen zitten. Zij importeerden over maart bijna 60% minder AMF en 5,3% minder boter. Over heel Q1 gaat het over 19,8% minder import AMF+boter.”

In Europa schommelen de boterprijzen in de handel wat van week tot week. De boterindex daalde sinds half april lichtjes naar nu 4.650 euro/ton.

Chinees effect

Begin mei was er ook een opvallende GDT-veiling voor de poeders. SMP (Skimmed Milk Powder, mageremelkpoeder) ging maar 1,5% vooruit naar 2.530 euro/ton. Het al langer geplaagde WMP (Whole Milk Powder, vollemelkpoeder) daarentegen ging 5% omhoog naar 2.940 euro/ton. “Bij SMP valt het op dat de nabije contractmaand juni heel stevig steeg, maar dat vanaf augustus tot oktober de prijzen daalden. Bij WMP zien we prijzen over de 6 contractmaanden stijgen, met de hoogste prijzen voor augustus en september. De Chinese kopers waren terug meer aanwezig op de voorbije GDT-veiling en kochten vooral poeders en cheddar. De Chinese importcijfers van Q1 kunnen zeker verklaren dat de Chinezen stilaan terug wat meer poeder nodig kunnen hebben. Zo importeerde de Chinezen in maart 32,8% minder WMP en over Q1 zelfs 62,5% minder. Van het grootste Chinees te importen zuivelproduct hadden ze dus meer dan de helft minder nodig dan vorig jaar. Van SMP importeerden ze daarentegen over maart 64,1% en over Q1 13,3% meer.”

In Europa is de SMP-prijs nu lager dan op de GDT, met 2.368 euro/ton. De Europese SMP is nu al een maand ongeveer stabiel rond die prijs. WMP wordt in Europa verhandeld voor 3.260 euro/ton.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken