Startpagina Actueel

Nu al extreme droogte in Zuid-Frankrijk en Spanje

Terwijl men hier hoopt op een drogere periode om de vele veldwerkzaamheden verder te kunnen zetten, gingen in het Franse departement Pyrénées-Orientales op 10 mei drastische beperkingen op watergebruik van kracht. De Spaanse regering gaf op 11 mei ook groen licht voor een maatregelenpakket van 2,2 miljard euro om de strijd aan te gaan tegen de langer en erger wordende droogte, het watergebrek en hulp voor de landbouw.

Leestijd : 3 min

In de aan Spanje grenzende Pyrénées-Orientales, heeft het peil van rivieren, stuwmeren en de grondwaterstanden nu al het zomerniveaus bereikt. Daarom kondigde het departement op 9 mei, als eerste in Frankrijk dit jaar, het crisisalarm af voor droogte in zo goed als heel het gebied.

Daardoor gelden er beperkingen in de landbouw, moestuinen en groenvoorzieningen en is er een verbod op het vullen of bijvullen van particuliere zwembaden. Particulieren die zich niet aan de regels houden, riskeren een boete van 1.500 euro, bedrijven een van 7.500 euro.

"Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen", benadrukt prefect van het departement Rodrigue Furcy. "We beginnen een ontwikkeling van bacteriën te zien in bepaalde rivieren, door hun lage stand." Verder maakt hij zich zorgen om het risico op grote branden.

2 miljard voor droogtemaatregelen in Spanje

Ook in Spanje zijn er zware problemen door de vroege droogte. De Spaanse regering gaf op 11 mei groen licht voor een maatregelenpakket van 2,2 miljard euro om de strijd aan te gaan tegen de langer en erger wordende droogte, het watergebrek en hulp voor de landbouw. Dat kondigde minister van Milieu Teresa Ribera aan na afloop van een uitzonderlijke ministerraad, gewijd aan de droogte. Het ministerie van Milieu alleen al zal 1,4 miljard uitgeven voor de bouw van nieuwe infrastructuur zoals ontziltingsinstallaties, het hergebruik van stadswater verdubbelen en de heffingen voor getroffen landbouwbedrijven verlagen.

Spanje krijgt nu al te maken met een dramatische droogte.
Spanje krijgt nu al te maken met een dramatische droogte. - Foto: Tamás Kovács via Pixabay

Daarnaast komt er nog eens 784 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, om de land- en tuinbouw te ondersteunen in het land dat binnen Europa een van de belangrijkste exporteurs is van fruit en groenten, en zo de last van de droogte en de stijgende kosten voor boeren te verlichten.

De maatregelen omvatten bijvoorbeeld ook een verbod op buitenwerk tijdens extreme hitte.

Uitzonderlijke droogte

Het Zuid-Europese land krijgt nu al te maken met een dramatische droogte: het peil in de Spaanse stuwmeren is in de eerste week van mei teruggevallen tot 49% van hun capaciteit. In de zwaarst getroffen regio's Catalonië en Andalusië is dat nog veel lager. 

In 2022 lag dat percentage ongeveer even laag, maar het gemiddelde van het voorbije decennium ligt op bijna 70%.

De uitzonderlijke droogte van de eerste maanden van dit jaar leidde ertoe dat veel boeren ervan afzagen hun voorjaarsgewassen in te zaaien, met mogelijk later dit jaar tekorten en stijgende voedselprijzen.

Eind deze maand worden in Spanje regionale verkiezingen gehouden, wat de regering op het verwijt van verkiezingsmanoeuvres komt te staan. De volgende nationale stembusgang wordt eind dit jaar verwacht.

Rest van Europa minder droog dan in 2022

De droogte in de bodem is op het Europese continent veel minder uitgesproken dan een jaar geleden, maar in Spanje is de situatie veel erger. Dat blijkt uit gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus, die het Franse persbureau AFP analyseerde.

Ruim een kwart (27,68 %) van het bestudeerde grondgebied – Europa en de Middellandse Zeekust – bevond zich tussen 21 en 30 april 2023 in een zogenaamde droogtesituatie. In de 10 dagen voordien bedroeg dat percentage 27,52 %, wat wijst op een stabiliteit. Ter vergelijking: op hetzelfde moment vorig jaar was de bodem in bijna de helft van de gebieden (47 %) te droog.

Belga/AV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken