Startpagina Bedrijfsnieuws

Veos zuivert dierlijk bloed tot drinkbaar water

Veos haalt in Zwevezele (Wingene) eiwitten uit dierlijk bloed. Het water dat vrijkomt tijdens die productie wordt voortaan gezuiverd tot drinkbaar water om de tanks te reinigen.

Leestijd : 3 min

Veos produceert in Zwevezele poeders van dierlijke eiwitten voor de voedings- en voerindustrie uit bloed dat opgehaald wordt bij slachthuizen. Het water om de tanks te reinigen, pompten ze tot voor kort allemaal op uit de grond. Door water uit de productie te zuiveren, moet het bedrijf tot 40% minder grondwater oppompen.

Het bedrijf investeerde afgerond 2 miljoen euro in een grote zuiveringsinstallatie met een glasfilter, kaarsenfilter en omgekeerde osmose die dagelijks voor 150.000 l zuiver water zorgt. Het gezuiverde water is van drinkwaterkwaliteit.

Te droog of te nat

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is fan van de nieuwe installatie. “Momenteel hebben we eerder teveel water dat uit de lucht valt, waardoor niet alle zaaigoed de bodem in kan, maar dat kan snel keren. Een jaar geleden smeekten we nog om regen en was er al in april sprake van captatieverboden. In Spanje moeten de olijfbomen bevloeid worden om ze te redden en vele Europese landen kampen met uitzonderlijk vroege droogte. Inspanningen van bedrijven zoals Veos verwelkomen we dan ook met open armen”, stelt de gouverneur.

“In Vlaanderen als geheel en in West-Vlaanderen in het bijzonder hebben we globaal gezien ‘genoeg’ water, maar dat water vloeit teveel en te snel naar de zee. Vorig jaar hebben we naar aanleiding van de toenmalige droogte een afwegingskader moeten maken van welke sectoren eerst zouden moeten stoppen met water te verbruiken mocht de situatie nog verslechterd zijn en wat de impact daarvan zou zijn. Dat was geen voor de hand liggende oefening”, duidde de gouverneur.

Uit waterdamp

“Tijdens de productie dikken we het dierlijke bloed in om het dan later vacuüm te gaan indrogen. Tijdens dat proces komt waterdamp vrij uit het bloed. Die waterdamp laten we condenseren tot het opnieuw water is. Dat water wordt voortaan gezuiverd dankzij de nieuwe installatie zodat het kan ingezet worden in het productieproces”, vertelt Robert Slee, co-CEO van Veos. De nieuwe zuiveringsinstallatie zal per jaar zowat 45 miljoen l drinkbaar water produceren.

Dat het gezuiverde water van drinkwaterkwaliteit is, werd bij de voorstelling van het project bewezen door (vanaf l.) West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, Wim en Robert Slee van Veos, burgemeester van Wingene Lieven Huys en schepen van Land- en Tuinbouw Hedwig Kerckhove.
Dat het gezuiverde water van drinkwaterkwaliteit is, werd bij de voorstelling van het project bewezen door (vanaf l.) West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, Wim en Robert Slee van Veos, burgemeester van Wingene Lieven Huys en schepen van Land- en Tuinbouw Hedwig Kerckhove. - Foto: FVDL

Veos is wereldwijd marktleider in hoogwaardige bloedeiwitten. Het verwerkt dierlijk bloed, dierenhuiden, eieren en collageen tot hoogwaardige poeders die gebruikt worden in onder meer menselijke en dierlijke voeding, zowel voor petfood als in de veeteelt. De poeders worden voorts ingezet in de wijnproductie, voor cosmetica en in kankeronderzoek.

Thuis in Zwevezele

Veos startte in 1974 in een voormalige melkerij in Zwevezele en is sindsdien uitgegroeid tot de Veos Group met productievestigingen in Frankrijk, Spanje, Polen en Brazilië en verkoopkantoren in Chili en Taiwan. De groep realiseert een omzet van om en bij de 140 miljoen euro en wil blijven groeien.

Veos haalt in Zwevezele (Wingene) eiwitten uit dierlijk bloed.
Veos haalt in Zwevezele (Wingene) eiwitten uit dierlijk bloed. - Foto: FVDL

“Onze toekomstige groei willen we graag vanuit Zwevezele realiseren. Ikzelf en mijn familie zijn van Zwevezele. Het bedrijf is hier al sinds 1974 gevestigd en onze medewerkers zijn uit de buurt. We voelen ons hier thuis en zijn dan ook heel tevreden dat we op deze manier duurzaam kunnen uitbreiden”, besluit Robert Slee.

Filip Van der Linden

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Arvesta start bouw nieuwe eiwitinstallatie in Mettet

Bedrijfsnieuws Full service provider voor boer en tuinder Arvesta kondigt de bouwstart van een ultramoderne eiwitinstallatie in de voormalige zadenfabriek van Mettet (provincie Namen) aan. De installatie zal de productie van hoogwaardige eiwitconcentraten, zowel voor dierlijke als voor humane consumptie, mogelijk maken.
Meer artikelen bekijken