Startpagina Actueel

Promaz speurt naar lekkende olietanks

Eigenaars van stookolietanks worden nog tot begin van 2025 aangemaand om alert te zijn voor mazoutlekken. Dat probleem is in niet geringe mate aan de orde in de land- en tuinbouwsector.

Leestijd : 2 min

Om de bodemverontreiniging door lekkage te saneren werd ongeveer een jaar geleden het Promaz-fonds opgericht.

Promaz is een initiatief van de brandstoffensector. Het is een fonds dat erkend is door de overheid en financieel en operationeel tussenkomt bij de sanering van bodemverontreinigingen.

Lekken

Die verontreinigingen ontstaan door lekkende mazouttanks of leidingen die gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen met of zonder woonfunctie. Promaz is actief in heel België en werkt volgens de bepalingen van een samenwerkingsakkoord tussen de federale en gewestelijke overheden en onder controle van de bodemsaneringscommissie.

Aanvragen voor tussenkomsten kunnen tot en met 28 februari 2025 ingediend worden.

860 aanvragen

Voor de oprichting van Promaz werd het aantal lekkende stookolietanks in ons land op 6000 à 9.000 geschat. In de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement deelde minister Zuhal Demir (N-VA) mee dat er ondertussen ongeveer 860 aanvragen voor bemiddeling bij Promaz zijn ingediend.

Commissielid Johan Danen (Groen) becijferde dat tegen het huidige tempo het aantal aanvragen tot tussenkomst ongeveer 6.000 zal bedragen. Hij heeft bedenkingen bij de soms omslachtige procedure die kandidaat-aanvragers moeten volgen om in aanmerking te komen voor een Promaz-tussenkomst. Dat gebeurt doorgaans via de website van Promaz.

Boodschap en advies

De huidige Promaz-campagne op radio en tv brengt volgens Danen een duidelijke boodschap voor degenen die al op de hoogte zijn van een stookolieverontreiniging op hun perceel. De website geeft ook advies aan degenen die een vermoeden hebben van verontreiniging, maar nergens wordt aangegeven welke zaken kunnen wijzen op een mogelijke verontreiniging.

Volgens minister Demir vraagt het tijd om naamsbekendheid op te bouwen en zal Promaz zijn campagne een versnelling hoger schakelen. De minister is ook van plan om na te kijken of een aantal vereenvoudigingen in de aanvraagprocedure kunnen uitgedokterd worden.

FoJ

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken