Startpagina Paarden

Fokkerij van Issegem (fam. De Paepe) in Balegem

Met de bedoeling om minder bekende fokkers van het Belgisch trekpaard hun verhaal te laten doen, trokken we naar het landelijke Balegem bij de familie De Paepe. Vlak naast de lokale stokerij Van Damme ligt de fokkerij van Issegem. Op de laatste Nationale Prijskamp behaalden ze met hun lot van 3 merries een tweede plaats in het kampioenschap bij de loten.

Leestijd : 4 min

De 71-jarige Raphael runt samen met zijn vrouw Antoinette (afkomstig uit Brakel) een gemengd landbouwbedrijf. Antoinette reed zelf paard, waardoor de stallen vroeger in beslag werden genomen door rijpaarden. Dat bleef zo tot in 2007, toen het laatste rijpaard moest plaatsmaken voor een Ardenner trekpaard. Daarmee werd hoofdzakelijk aangespannen gereden tussen hagen en bossen in de omgeving van de Vlaamse Ardennen. Bij de jaarlijkse paardenzegening en ommegang in Michelbeke, waren zij in die tijd de enige deelnemers met een trekpaard. Pogingen om te fokken met deze merrie lukten keer op keer.

De komst van een tweede merrie

Niet echt gepland maar toch welkom, kwam een tweede merrie naar de fokkerij van Issegem. Na het overlijden van fokker Maurice Coppens uit Herzele kwamen ze terecht bij de zonen van Maurice, die na het overlijden van hun vader niet direct raad wisten met de hoogdrachtige merrie Brenda Van De Steenoven (vader Major Du Malpaix).

Brenda bracht een bruin hengstveulen, Jacky van Issegem, ter wereld die de bekende Wisky van de Sloes als vader had. Natuurlijk kwamen de eigenaars van Wisky neuzen wat voor vlees ze in de kuip hadden. Ze moedigden Raphael aan om deel te nemen aan de jaarmarktkeuring in het nabije Ename. Jacky kaapte er de eerste prijs weg, vooral dankzij de hulp van de ervaren Chris De Graeve en Jan De Boe. Via Jan De Boe zou Jacky later verkocht worden richting Hongarije.

Brenda bracht meerdere veulens ter wereld, waarvan de mannelijke producten, met als vader Souvenir van de Lindehoeve, naar Nederland verhuisden. Als merrieveulen kwam de zwarte Kyra van Issegem (v. Uto van Hazelbeek) op het toneel, die op haar beurt haar donkere genen doorgaf aan haar bruine dochter Olivia van Issegem (v. Pascal van de Lokkant). Olivia is op heden grootmoeder via dochter Trudy van Issegem (v. Vico van Ooidonk) en loopt zelf met een dochter van Jim van ‘t Roetaert, namelijk Xena van Issegem.

Martha De Bonheur

In 2012 werd Martha de Bonheur bij Danny Gordts bijgekocht. Martha gaf verschillende producten door paringen met onder andere Souvenir van de Lindenhoeve en Max van Schermershoek van Vlaams-Brabant. Hoe het komt weten ze zelf niet, maar deze producten zwermden uit naar Engeland, Amerika en Italië. Martha haar laatste merrieveulen, Ulrika van Issegem (v. Tim van ’t Bos), is nog altijd aanwezig op de fokkerij en is dit jaar voor de eerste keer bevrucht.

Lies van de Vendoorn

Lies van de Vendoorn kwam als tweejarige van de familie Sterckx via een omweg zich vervoegen bij de fokkerij Van Issegem. Lies is een product van Pol van Hansevelde met Bianca Van Moerzeke, die op haar beurt moeder is van een reeks goedgekeurde Vendoornhengsten.

Lies heeft verschillende nog aanwezige merries grootgebracht en loopt (nu ook reeds als grootmoeder) met het negende veulen aan de voet. Lies was de blikvanger in haar lot tijdens de presentatie van de loten van 3 op de laatste Nationale Prijskamp, waar het lot van de familie De Paepe een tweede prijs behaalde. Tijdens de voorstelling van de merrie met nakomelingen en de 3 loten van 3 merries met dezelfde kleur, hadden ze de grote eer van de aanwezigheid van onze premier, Alexander De Croo, die zich oprecht betrokken voelde bij het Belgisch trekpaard.

Paula Van Bos

Als laatste werd Paula Van Bos aangekocht bij de familie Verdoodt, nadat ze in 2017 Provinciaal Kampioene was geworden in haar provincie Vlaams-Brabant. Paula werd in 2012 op de Nationale Prijskamp te Gent kampioene bij de merries met afstammelingen, eveneens met haar toenmalige eigenaar, familie Verdoodt. Paula bracht op de fokkerij van Issegem nog 2 merries ter wereld. Met Tim Van ‘t Bos was het Tosca van Issegem en een jaar later Uniek van Issegem met Vic van Ooidonk als vader. Tosca baarde dit jaar een merrieveulen, Xanti van Issegem.

Met een tiental merries te dekken dit jaar, is men in 2022 overgegaan tot aankoop van de hengst Wim Lex van Roosjeshof uit Zeeland. Wim Lex werd op de laatste hengstenkeuring in Ghlin goedgekeurd voor België – seizoen 2023.

De toekomst

Als we, zoals gewoonlijk, de mening vragen van onze fokkers, tillen ze bij De Paepe ook zeer zwaar aan de lange staarten bij het trekpaard. Na minder goede resultaten in hun witblauwe fokkerij door inteelt, zijn ze zich bewust van het inteeltprobleem en zijn daarom enorm bezig met niet-verwante bloedlijnen in hun trekpaardenfokkerij. Ze beseffen echter “dat fokken geen rekensommetje is”.

Tot slot

Gedurende het ganse gesprek was het vooral de gedreven dochter Karolien die de ganse stamboom Van Issegem strak in toom hield. Moeder Antoinette vulde als vroegere amazone nu en dan met details aan, maar wilde toch meegeven dat men op de befaamde jaarmarkten de paarden en niet de eigenaars moet keuren.

De trotse fokkers drongen aan om hun laatste boorlingen, reeds producten van hun aangekochte hengst, te bezichtigen. Daarmee sloten we deze zonnige Moederdag af.

En zo wensen we hun volharding en veel succes voor de toekomst toe. Met hun bijna 20 paarden hebben ze de handen vol, maar ze zijn op de goede weg.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken