Startpagina Granen

Graandeal met 2 maanden verlengd

De graandeal tussen Rusland en Oekraïne is met 2 maanden verlengd. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week meegedeeld. Zowel Rusland als Oekraïne hebben de verlenging van de graandeal bevestigd.

Leestijd : 2 min

Rusland spreekt van "een kans om de wereldwijde voedselzekerheid niet louter met woorden, maar ook met daden te garanderen". Oekraïne beklemtoont dan weer dat de deal "ook effectief moet functioneren". Rusland en Oekraïne behoren wereldwijd tot de grootste graanexporteurs. 

Maria Zacharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, gaf aan het Russische staatspersagentschap Tass aan dat eventuele tegenstrijdigheden zo snel mogelijk uitgevlakt moeten worden. Vanuit Oekraïense zijde klinkt het dan weer dat bijna 70 schepen momenteel in Turkse wateren op toestemming wachten om te mogen vertrekken. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres verwelkomde de beslissing. "Deze verlenging is goed nieuws voor de wereld", klonk het. Wel gaf hij toe dat er nog niet over alle zaken overeenstemming werd bereikt. "Ik hoop dat we tot een globaal akkoord kunnen komen om het initiatief te verbeteren, uit te breiden en te verlengen."

Normaal ten einde op 18 mei

Het akkoord dreigde op 18 mei af te lopen nadat het eerder al een aantal keren was verlengd. In juli 2022 werd, onder bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije, een overeenkomst bereikt over de export van Oekraïense landbouwproducten via havens aan de Zwarte Zee. Dat bracht de uitvoer van graan en andere voedingsmiddelen opnieuw op gang.

Moskou dreigde ermee de deal te laten uitdoven omdat de uitvoer van Russische meststoffen en voedingsmiddelen nog steeds wordt gehinderd door westerse sancties. De blokkade resulteerde in een stijging van de voedselprijzen.

Volgens de Verenigde Naties werd sinds het begin van de overeenkomst bijna 30 miljoen ton graan getransporteerd.

Belga/MV

Lees ook in Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken