Startpagina Economie

Wereldwijde melkproductie blijft redelijk stabiel

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 19 mei met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

D at er een oplossing in de maak zou zijn voor het Amerikaanse schuldenplafond, gaf de markten de voorbije dagen hoop.

“Een verhoging van dat schuldenplafond is noodzakelijk om een catastrofale shutdown van de Amerikaanse overheid te voorkomen. Als dat niet in orde komt, zou de overheid zo’n 10 miljard dollar per dag moeten besparen”, stelt Raf Beyers. Van 19 tot 21 mei zat de Amerikaanse president Biden op de G7-top in Japan, waar de wereldleiders de internationale handel en veiligheid bespraken. De betrekkingen en sancties ten aanzien van Rusland en China stonden daar ook op de agenda.

Intussen lijken de Republikeinen en Democraten zich toch niet aan het experiment te durven wagen om verantwoordelijk geacht te worden voor de kettingreactie die een schuldenplafondcrisis kan teweegbrengen. Dat doet de markten in ‘lenterally’-modus gaan. Het nieuws doet ook de dollar aansterken, wat ervoor zorgt dat de wisselkoers euro/dollar voor het eerst in 2 maanden terug onder 1,08 gaat. Olieprijzen en vele andere grondstofprijzen lijken echter weinig mee te gaan in de kortstondige hoop door het Amerikaanse theater.”

De tweede Global Dairy Trade (GDT)-zuivelveiling van mei ging deze week licht (-0,9%) naar beneden, met net als vorige veiling een heel wisselend beeld over de productgroepen.

Stabiele melkproductie

In Europa zijn de aanvoercijfers van maart eindelijk ook binnen. Raf Beyers overloopt deze cijfers: “Over maart melkt de EU27 nog maar 0,12% meer tegenover vorig jaar. Zo komt het eerste kwartaal in Europa op een bescheiden 0,6% meer melk. Bij de belangrijke zuivellanden zien we stevige kwartaalcijfers bij België (+4,4%), Nederland (+4%), Denemarken (+0,8%), Duitsland (+2,7%) en Polen (+0,9%). In de eerste 3 maanden van dit jaar waren er rode aanvoercijfers voor belangrijke zuivellanden Frankrijk (-1,8%), Italië (-2,7%) en Spanje (-1,4%). De Ieren melken met -0,3% minder melk eerder neutraal in het eerste kwartaal. De Nederlanders melken over april op hetzelfde elan door met 3,3% meer melk.”

Bij de belangrijke zuivelimportlanden melkt het Verenigd Koninkrijk over het eerste kwartaal 1,4% meer, Rusland doet zelfs +4,3%, de Turken melkten ook stevig met +3,8% en in Mexico ging het +1,7%. Brazilië (-1,6%) en Japan (-4,4%) blijven begin 2023 zwak melken.

“Globaal melken de belangrijkste zuivelexportregio’s en landen over het eerste kwartaal een bescheiden 0,6% meer en de belangrijkste zuivelimportregio’s en landen waarvan cijfers beschikbaar waren 1,4% meer. Men kan dus wereldwijd niet spreken van een stevig toegenomen melkproductie”, meent Raf Beyers.

Abnormale situatie tussen AMF en boter

Er heerst standvastigheid op de Europese botermarkt. “We zien in Europa nu al sinds bijna 3 maanden vrij stabiele boterprijzen, die variëren tussen 4.600 en 4.900 euro/ton. Deze week ging de Europese boterindex, met een stabiele prijs in zowel Duitsland als Frankrijk, naar 4.655 euro/ton. Zo wordt er momenteel in Europa boter gehandeld die het goedkoopst uit Polen komt aan 4.250 euro/ton. In West-Europa bedraagt de prijs 4.650 euro/ton en in Ierland ligt de prijs daar ergens tussenin.”

Verkopers proberen een premie van 200-300 euro/ton te krijgen voor boter in het derde kwartaal 2023, maar de kopers beslissen om te wachten. Men loopt immers te veel risico omdat het verbruik lager is dan normaal.

Op de GDT zagen we een heel raar prijsbeeld bij melkvet. Beyers: “Zo ging AMF ( Anhydrous Milk Fat , vochtvrij melkvet) maar liefst 4,5% naar beneden en ging de minder vetrijke boter 2,2% omhoog. Dit maakt dat er zeer abnormale spread is tussen de AMF- en boterprijs van liefst 468 dollar per ton. Nog nooit was dat abnormale verschil zo groot. Langjarig is AMF normaal altijd duurder dan boter. In augustus vorig jaar is AMF ook even lager geprijsd geweest dan boter.”

Nieuw-Zeelandse boter is met een prijs van 4.670 euro/ton nu naar de Europese prijs getrokken. In Europa kan het zijn dat partijen alsnog de gevraagde premie voor het derde kwartaal gaan betalen als er zomerweer komt dat de roomconsumptie kan aanzwengelen.

Europese SMP naar Algerije

In poeder ziet men de wereldwijde vraag stilaan wat ontwaken uit zowel Azië, Noord-Afrika als het Midden-Oosten. De huidige prijzen vinden partijen, de handelsprijzen zijn dus oké. Beyers: “Zo ging er recent Europese mageremelkpoeder (SMP, Skimmed Milk Powder) naar 2 Algerije tenders aan 2.400 euro/ton. Dit nieuws helpt de Europese SMP-index deze week licht vooruit naar 2.427 euro/ton. Europese vollemelkpoeder (WMP, Whole Milk Powder) kent nu een iets gestegen prijs van 3.350 euro/ton. Er was ook een Algerije tender voor WMP, die deze keer zeer uitzonderlijk door Europees product werd gedekt. Dit is redelijk ongebruikelijk, aangezien Nieuw-Zeelandse WMP al jaren concurrerend is geprijsd, en het product voor Algerije normaal dus daarvandaan komt.”

Op de GDT ging WMP met +0,3% ietsje hoger en moest SMP wel -1,6% in prijs toegeven. In Nieuw-Zeeland is SMP nu 2.550 euro/ton en WMP 3.000 euro/ton. De Chinese vraag naar WMP is niet op het niveau van de voorbije jaren door het toenemen van lokale Chinese productie.

De Europese kaasprijzen zijn nu ook al 3 maanden stabiel te noemen, met cheddarprijzen rond 4.000 euro/ton, gouda rond 3.250 euro/ton en mozzarella rond 3.125 euro/ton.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken