Startpagina Granen

Volg vanaf het verschijnen van de aar de bladluizen goed op

Ontwikkelingsstadium wintertarwe: Ongeveer 46% van de tarwe bij de waarnemingspercelen bevindt zich in het stadium “aarzwelling net zichtbaar tot vlagbladschede opent zich”. Bij 45% van de percelen is de aar deels zichtbaar tot volledig verschenen. Een minderheid van de tarwe heeft het stadium “aarzwelling net zichtbaar” nog niet bereikt.

Leestijd : 1 min

Gele roest breidde uit waar nog geen behandeling werd uitgevoerd, zeker bij de gevoelige rassen.

Bladseptoria breidde ook nog verder uit. Het is nog steeds belangrijk om het definitieve voorlaatste en zeker laatste blad vrij te houden van bladvlekken.

Bruine roest komt deze week opnieuw meer voor. Met de stijgende temperaturen wordt de komende week nog een verdere uitbreiding verwacht.

Witziekte blijft aanwezig maar breidde weinig uit.

Bladluizen

Vanaf het verschijnen van de aar moeten ook de bladluizen goed worden opgevolgd. Vooral in de periode tussen de stadia “alle aren uit” en “einde bloei” kunnen de bladluizen grote schade aanrichten.

Algemene schadedrempels waarbij een bladluisbestrijding rendabel is (percentages halmen bezet met bladluizen):

– begin aarstadium: ± 30%

– aren 100% uit + stadium bloei: 20 tot 25%

– begin waterrijpstadium: 30 tot 35%

– begin deegrijpstadium: meer dan 35%

Landbouwcentrum Granen Vlaanderen

Lees ook in Granen

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken