Startpagina Aardappelen

Belgapom meldt blijvende prijsstijgingen

De Belgapomprijs voor Fontane stijgt van 450 euro per ton (zonder BTW) naar 500 euro per ton. Dat geeft Belgapom mee op vrijdag 26 mei 2023.

Leestijd : 1 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering voor Fontane deze week 530 euro/ton. De marktstemming is vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag. Ook voor Challenger geldt dezelfde prijsnotering en marktstemming als Fontane.

Voor Innovator is er deze week geen waarneming bij gebrek aan transacties.

De prijs voor markies staat op 550 euro/ton. Met BTW is dat 583 euro/ton. De markt is vast, maar het aanbod is kleiner dan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten moeten in rekening gebracht worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

 

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Bonafide biostimulanten werken indirect

Aardappelen Biostimulanten komen misschien onder invloed van het veranderende klimaat of onder invloed van de technologische ontwikkeling, steeds meer in de aandacht te staan. Wij aanhoorden professor Geert Haesaert, verbonden aan de Universiteit Gent – Faculteit bio-ingenieurswetenschappen, tijdens een seminarie waarin hij toelichting gaf over biostimulanten.
Meer artikelen bekijken