Startpagina Pluimvee

Sector vraagt herinvoeren quota voor kippenvlees uit Oekraïne

Voorzitter Gert-Jan Oplaat van AVEC,de Europese brancheorganisatie voor pluimveeslachterijen en kipverwerkers, heeft op 6 juni aan Europees commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski maatregelen gevraagd tegen het invoeren van kippenvlees uit Oekraïne.

Leestijd : 2 min

Europa liberaliseerde de invoer voor kippenvlees uit Oekraïne naar Europa om de bevolking van Oekraïne te helpen om het hoofd boven water te houden na de Russische inval.

“Wij steunen volledig de hulp die Europa biedt aan Oekraïne, maar onze sector ervaart onvoorziene gevolgen en wij zouden graag een manier vinden om de impact van die gevolgen te temperen”, zeggen Oplaat en de vice-voorziiters Lopez en Goszczynski.

Van 90.000 naar 218.000 ton

Sinds de liberalisering startte in juni 2022 wordt veel meer kippenvlees van Oekraïne naar Europa geëxporteerd dan daarvoor. Volgens AVEC gaat het over 218.000 ton sinds de liberalisering. Vóór de liberalisering was er een quotum tot 90.000 ton voor de import van Oekraïens kippenvlees in Europa. In 1 jaar tijd steeg het in Europa geïmporteerde volume met 240% en dat heeft volgens AVEC een stevige impact op de prijs van bijvoorbeeld kippenborstfilet in Europa.

“Terwijl de Europese Commissie voorstelt om de liberalisering met 1 jaar te verlengen, vragen wij om snel opnieuw quota in te voeren voor kippenvlees”, zegt Oplaat.

“We begrijpen dat Oekraïne en zijn bevolking moeten geholpen worden, maar het is niet fair dat onze sector daarvoor een zo hoge prijs moet betalen. Zonder nieuwe quota loopt de toekomst van onze sector gevaar.”

AVEC

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken