Startpagina Bieten

KBIVB raadt aan te checken op wants en bladluis

Wantsen en bladluizen werden al op verschillende percelen door het KBIVB waargenomen. Er wordt aangeraden gepast te reageren naargelang het aantal insecten en de symptomen.

Leestijd : 2 min

In het westen van Henegouwen worden bieten waargenomen waarvan de hartbladeren vernietigd zijn (jonge bladeren lijken "verbrand") en ongeordend teruggroeien. Dit fenomeen wordt voornamelijk in percelen gezaaid begin mei waargenomen, en wordt veroorzaakt door een steek van een wants die uit de perceelsranden komt. Aangetaste planten vormen dan meerkoppige bieten met een wildgroei van kleine bladeren. De aanwezigheid van de wants en de schade wordt bevorderd door de naburigheid van hagen en bomen langs het perceel.

Als u dit fenomeen vaststelt, neem dan contact op met uw landbouwkundige.

Bladluizen

Wat de aanwezigheid van bladluizen betreft, worden deze week in de hele regio zeer uiteenlopende situaties waargenomen. Daar waar sommige percelen de drempel van 2 bladluizen per 10 planten nog niet hebben bereikt, hebben andere percelen deze drempel al 3 keer bereikt. De werkzaamheid van de producten lijkt goed. Vijftien dagen na een behandeling is het belangrijk om terug te gaan en waarnemingen te doen. Een volgende behandeling is alleen nodig als de drempel opnieuw wordt bereikt. Deze behandeling is daarom niet systematisch aan te raden.

Het KBIVB raadt daarom sterk aan om waarnemingen te blijven doen op je percelen, en altijd op minstens 40 planten verspreid over het veld.

Zodra de drempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten is bereikt, raden we aan om bij ideale weersomstandigheden (hoge relatieve vochtigheid!) te behandelen met Teppeki (0,140 kg/ha) of Movento (0,450 L/ha). Het KBIVB raadt ook aan niet te behandelen met pyrethroïden.

KVIVB

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken