Startpagina Veeteelt

Meeste maatregelen tegen vogelgriep opgeheven

Het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels blijft dalen. De afgelopen maanden zijn geen uitbraken meer vastgesteld. “Bepaalde maatregelen kunnen dan ook opnieuw worden opgeheven”, meldt minister van Landbouw David Clarinval (MR).

Leestijd : 1 min

Clarinval kondigde in november 2021 een periode van verhoogd risico voor vogelgriep af na talrijke besmettingen met hoogpathogene H5-virussen in Europa. Sindsdien bleven er ‘strenge bijkomende maatregelen’ van kracht om de pluimveesector te beschermen. De maatregelen werden het afgelopen anderhalf jaar wel geregeld aangepast.

Het gros van de maatregelen wordt nu opgeheven. Meer bepaald zullen professionele pluimveehouders en geregistreerde hobbyhouders niet langer verplicht zijn om hun vogels op te hokken (voor particuliere houders was er geen ophokplicht). De maatregel gaat in op zaterdag 10 juni 2023.

Buiten de gevoelige natuurgebieden is het ook niet langer verboden om onbehandeld oppervlaktewater te gebruiken bij pluimvee en vogels. Het blijft voor alle houders echter verplicht om pluimvee en vogels binnen of afgeschermd (onder netten) te voederen. “Waakzaamheid blijft nodig”, waarschuwt het kabinet.

Het vogelgriepvirus circuleert nog steeds onder wilde vogels in ons land. Het verhoogde toezicht bij commerciële pluimveebedrijven blijft voorlopig behouden. Het FAVV raadt nog steeds sterk aan om pluimvee met buitenbeloop preventief af te schermen met netten om het contact met wilde vogels te vermijden.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Een derde roedel wolven zwerft door de Hoge Venen

Veeteelt Een derde roedel wolven heeft zich in de Hoge Venen genesteld, zo heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt. De zogenaamde ‘zuidelijke roedel van de Hoge Venen’ bestaat uit zeker 4 welpen.
Meer artikelen bekijken