Startpagina Wetgeving

Enige deur die moet opengezet worden, is die richting natuur (De Sutter)

Groen-vicepremier Petra De Sutter reageert op de non-paper van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen over de natuurherstelwet. In dat document lijkt von der Leyen de deur open te zetten voor een minder strenge invulling van de wet.

Leestijd : 2 min

De enige deur die moet opengezet worden, is de deur richting natuur. “We hebben natuur nodig om de gevolgen van de klimaatcrisis aan te pakken”, reageert De Sutter bij Belga.

In de non-paper suggereert von der Leyen een aantal mogelijke bijsturingen aan de natuurherstelwet. Die bijsturingen zouden tegemoet komen aan een aantal bezwaren en bezorgdheden die ook in ons land, met name door de Vlaamse regering en door premier Alexander De Croo naar ovor zijn geschoven.

Volgens vicepremier De Sutter bevat het document vooral ‘verduidelijkingen van het initiële wetsvoorstel’. “Het benadrukt net zo goed het absolute belang van de een sterke natuurherstelwet. Voor elke euro die we in natuur investeren, verwacht de Commissie volgens haar eigen non-paper een return van 8 euro”, aldus De Sutter.

Geen fundamentele uitholling

De Groen-politica verwijst naar het voorstel van het Zweedse voorzitterschap van de EU, dat volgens haar een goed voorstel is. “Het houdt net géén fundamentele uithollingen van de wet in, maar verduidelijkt enkel dat landen en regio's een lokale focus moeten kunnen leggen bij hun natuurherstel. De eigenlijke maatregelen voor dat natuurherstel blijven overeind”, meent de groene vicepremier.

Volgens De Sutter gaat ook de Commissie niet mee in die logica van natuurafbraak. “De natuurherstelwet zal een positieve trend in gang zetten. De biodiversiteit - de rijkdom aan planten en dieren - zal terug toenemen omdat de natuur volop kansen krijgt” ”, aldus nog De Sutter.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken