Startpagina Groenten

Resistente groente- en groenbedekkercultivars om aaltjes te beheersen in openlucht groenteteelt

Groentetelers kunnen de economische schade door aaltjes of nematoden in hun bodem sterk verminderen door te kiezen voor resistente groente- en groenbedekkercultivars. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Lirette Taning (ILVO en UGent) naar geïntegreerde beheersing (IPM) van P. penetrans en M. chitwoodi, de 2 belangrijkste plantschadelijke aaltjes voor de groenteteelt.

De openlucht groenteteelt voor verse consumptie en industrie is een belangrijke economische activiteit in Vlaanderen. De Vlaamse diepvriesgroente industrie is zelfs wereldwijd marktleider. Door de sterke terugval in toegelaten chemische bodemontsmettingsmiddelen de afgelopen jaren, is de schade aan de gewassen door plantschadelijke aaltjes in de bodem sterk toegenomen. Onderzoekers van het Living lab Plant & Bodem van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO zetten in op geïntegreerde gewasbescherming (IPM) om...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken