Startpagina Melkvee

1 op 4 melkveebedrijven produceert groene energie

Steeds meer Belgische melkveebedrijven kiezen voor groene maatregelen om hun ecologische voetafdruk te beperken. Dat meldt BCZ, de beroepsvereniging van de zuivelindustrie in België, die met een sectoraal programma groene initiatieven in de zuivelindustrie steunt.

Leestijd : 1 min

Zo blijkt uit een audit bij 8.020 melkveebedrijven in 2016 dat meer dan een kwart (27 procent) onder hen elektriciteit opwekt met zonnepanelen of bijvoorbeeld mest gebruikt als nieuwe energiebron.

"De zuivelsector heeft de laatste jaren al heel wat inspanningen geleverd op vlak van duurzaamheid", zegt afgevaardigd bestuurder Renaat Debergh van de BCZ, die in de doorlichting 35 duurzaamheidsinitiatieven opvolgt.

Uit de eerste monitoringsronde blijkt dat in 2016 92 pct van de melkveebedrijven minimaal één van 35 geselecteerd duurzaamheidsinitiatieven toepaste in vergelijking met 81 pct in 2014. "Zo zijn we er in geslaagd in 15 jaar tijd de uitstoot van broeikasgassen voor rauwe melk met maar liefst 26 pct te doen dalen", klinkt het.

Niet enkel bij de melkproductie, maar ook bij de ophalings- en verwerkingsindustrie zijn initiatieven opgestart. Door routes slim te plannen, sensibilisering rond zuinig rijden en milieuvriendelijke motoren werd op 10 jaar tijd (2006-2016) een vermindering met 9 pct gerealiseerd in het brandstofverbruik per 1.000 liter opgehaalde melk. In de melk melkverwerkingsindustrie worden het energieverbruik, de emissies, het waterverbruik en het afvalbeheer gemonitord.

Ook het gemiddeld aantal initiatieven per melkveebedrijf steeg, van 9 in 2014 tot 11 in 2016. De BCZ startte in 2017 een nieuwe ronde in het sectorale plan. "Zzo engageren we ons onverminderd om op verduurzaming te blijven inzetten", aldus Debergh.

Belga

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken