Startpagina Actueel

Jongeboerentoets in alle toekomstige Europese landbouw-, klimaat en milieuwetgeving

Het Europese parlement keurde op initiatief van Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (EVP, cd&v) op 15 juni de opname goed van een jongelandbouwerstoets in alle toekomstige landbouw-, klimaat en milieuwetgeving in een resolutie over voedselzekerheid in Europa.

Leestijd : 2 min

De Europese Commissie voert reeds impactanalyses uit voorafgaand aan nieuwe wetgeving, maar deze zijn beperkt in reikwijdte en termijnvooruitzichten. De generatievernieuwing in de landbouw is echter in gevaar. Het is een prioriteit om voldoende jonge landbouwers over te houden in de toekomst. Met een jonge landbouwerstoets zal men de impact van Europese wetgeving specifiek met betrekking tot de landbouw en de volgende generaties landbouwers beter in kaart kunnen brengen.

Op korte en lange termijn

Op 26 september 2022 protesteerden jonge boeren uit Vlaanderen en Nederland op het plein voor het Europese parlement in Brussel om een jongeboerentoets te vragen. “Amper 9 maanden later krijgen we dit rapport, mét een duidelijke oproep aan de Europese Commissie om bij elk toekomstig voorstel van landbouw-, klimaat- en milieuwetgeving, de socio-economische impact op jonge boeren in kaart te brengen”, stelt Vandenkendelaere.

“Dit rapport bevat de juiste aanbevelingen om onze voedselbetaalbaarheid en -beschikbaarheid te garanderen die van belang zijn op korte én op lange termijn. Ik ben bijzonder blij dat het Europese parlement voor de eerste keer de toevoeging van een socio-economische jongeboerentoets goedkeurt”, zegt Vandenkendelaere.

Alomvattende Europese strategie inzake generatievernieuwing in de landbouw

In het kader van een Europese strategie over voedselzekerheid verzoekt het Europese parlement de Europese Commissie een ambitieuze en alomvattende EU-strategie inzake generatievernieuwing in de landbouwsector te ontwikkelen. “Dit is noodzakelijk om het aantal jonge landbouwers te verhogen in de sector en hun capaciteiten en vaardigheden ten volste te ontwikkelen, vooral met het oog om de mogelijkheden van slimme landbouw en artificiële intelligentie ten volle te benutten. Een socio-economische jongelandbouwerstoets moet hiertoe ontwikkeld worden en opgenomen worden in alle wetgeving op vlak van landbouw, klimaat en milieu die de Europese Commissie zal voorstellen in de toekomst”, besluit Tom Vandenkendelaere.

Opnieuw vechten voor onze boeren

Europees parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) sluit zich daarbij aan. “Wat voor mij belangrijk is, is dat we gaan inzetten op onze jonge boeren. Want het zijn zij die later voor ons voedsel gaan moeten zorgen. Landbouw was de stichtende factor van Europa. Vandaag moeten we opnieuw vechten voor onze boeren”, zegt Vautmans.

“De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben aangetoond dat Europa haar beleid inzake voedselzekerheid en veerkracht van de agrovoedingsketen moet versterken en haar afhankelijkheid van invoer moet verminderen. De crisis heeft geleid tot een stijging van de voedsel-, energie- en inputprijzen. Dit hebben zowel onze boeren, die hun opbrengsten sterk zagen dalen, als onze consumenten, waarvan hun winkelkar flink duurder geworden is, echt gevoeld. Het belang van de Europese landbouwsector is meer dan ooit duidelijk”, besluit Hilde Vautmans.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Nieuw opvang en bufferbekken in Borgloon voorziet landbouwers continue van water

Actueel De landbouwers en fruittelers van Borgloon kunnen sinds 15 juni voor water terecht in een nieuw opvang- en bufferbekken aan de fruitveiling van BelOrta. Enkel de landbouwers die van de stad Borgloon een licentie krijgen, kunnen met een app het luik van het wateropvangbekken van 488 kubieke meter openen. "Met de realisatie van dit opvangbekken neemt de stad Borgloon een pioniersrol op voor het waterhergebruik door onze landbouwers en fruittelers", zo zei schepen Eric Awouters (OpenVLD-STROOP).
Meer artikelen bekijken