Startpagina Wetgeving

Vlaanderen ondersteunt transitie stikstofakkoord

Het in de pers aangekondigde voornemen van Boerenbond om met het stikstofakkoord naar de Raad van State te trekken veroorzaakte een bitsige confrontatie in de commissie Leefmilieu. Minister Demir (N-VA) en Stefaan Sintobin (VB) vlogen elkaar spreekwoordelijk in de haren. Stijn De Roo (cd&v), Mieke Schauvliege (Groen) en Tinne Rombouts (cd&v) grepen hun kans om wat extra zout in de wonde te strooien.

Leestijd : 3 min

De herrie had rechtstreeks niets te maken met het voornemen van Boerenbond, maar was het gevolg van over en weer geslingerde verwijten over partijstandpunten. Pijnlijk ondermaats was een woordenwisseling tussen minister Demir en Sintobin over de etniciteit van de familie Demir.

Vier punten

Commissielid Schauvliege stelde in de bijeenkomst van de commissie vast dat Boerenbond het stikstofakkoord op 4 punten aanvalt. Het akkoord zou gebaseerd zijn op verouderde emissiegegevens, de rode lijst is een inbreuk op het eigendomsrecht van landbouwers, er is onvoldoende rekening gehouden met de 20.000 bezwaarschriften en er is een ongelijke behandeling tussen industrie en landbouw.

Volgens minister van Leefmilieu Zuhal Demir heeft de Boerenbond een ander businessmodel dan de Vlaamse regering die zorg draagt voor het algemeen belang. De minister zegt dat ze ervoor wil zorgen dat er geen vergunningenstop komt in Vlaanderen en dat we verder kunnen ondernemen en onze natuur gezond kunnen houden.

Of Boerenbond een verzoekschrift heeft ingediend bij de Kanselarij over het besluit van de Vlaamse regering over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), kon de minister op de commissiebijeenkomst van 6 juni laatstleden niet bevestigen. Ze zei pas te zullen reageren nadat ze kennis heeft genomen van de inhoud van een eventueel verzoekschrift.

Niet aanvechtbaar

De minister gaf mee dat de vaststelling van de PAS door de Vlaamse regering, conform de procedure daarvoor voorzien in het Natuurdecreet, op zich geen aanvechtbare rechtshandeling is.

Na de vaststelling van de PAS op 10 maart heeft Demir haar diensten opgedragen om alle onderdelen van de PAS die geen verdere of bijkomende aanpassingen in regelgeving vergen, op te starten in overeenstemming met de bepalingen in de PAS. Dit gaat over de stikstofsanering, de werking van het Wetenschappelijk Comité luchtemissies Veeteelt (WeComV) en begeleiding van landbouwers door de diensten van de Vlaamse overheid.

Daarnaast zegt Demir dat ze op systematische wijze alle onderdelen die wel bijkomende regelgeving – hetzij decretaal, hetzij via uitvoeringsbesluiten – vergen, in kaart heeft gebracht en dat ze ondertussen ontwerp-teksten liet maken. De nodige besluitvormingstrajecten werden of zullen worden gestart.

Varkenscall

De minister verwijst naar de varkenscall, waarvoor, na finale goedkeuring door de Vlaamse regering, de intekenperiode voor de vrijwillige stopzettingsregeling voor de varkenssector begin april startte en nog tot 17 juni openstaat. Voor de andere vrijwillige stopzettingsregelingen zal minister Demir in de komende weken een voorstel naar de Vlaamse regering brengen.

Voor de maatregelen in de PAS die nog een decretale grondslag vergen, zal ze eveneens voor het zomerreces een omvattend ontwerp voorleggen.

Het stikstofakkoord omvatte, naast de definitieve vaststelling van de PAS, ook de afspraak om via een Milieu-effectenrapport (MER)-procedure te laten onderzoeken of 2 specifieke maatregelen kunnen worden doorgevoerd. Hiertoe wordt voorzien in een decretale procedure om een bestaande vastgestelde programmatische aanpak op specifieke onderdelen te kunnen aanpassen.

In dit kader voorziet minister Demir op korte termijn in het lanceren van een aanbesteding voor de opmaak van het plan-MER en in het publiceren van de kennisgevingsnota en de opstart van het openbaar onderzoek naar die kennisgeving.

Transitie

Minister Demir denkt dat men geen dossiers met elkaar mag vermengen. Het parkendecreet heeft volgens haar niets met het stikstofakkoord te maken of omgekeerd.

Het is de juridische realiteit dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen een arrest heeft geveld. “Of men nu gelooft in de stikstofproblematiek of niet, er is een arrest.” De minister blijft erbij dat men moeilijke beslissingen moet treffen en dat er knopen moeten worden doorgehakt.

Van vee naar wijn

Bovendien vindt minister Demir dat de Vlaamse regering voldoende aandacht heeft voor de transitie. Uit verschillende contacten weet ze dat verschillende landbouwers die transitie aan het voorbereiden zijn. Ze gaan iets anders doen dan dieren houden. Sommigen gaan teelten uitproberen en één landbouwer gaat zelfs aan wijnbouw doen.

Minister Demir betoogt dat Vlaanderen die transitie zal ondersteunen en dat ze de Vlaming geen vergunningenstop wil aandoen. Ze verwijst naar Nederland, waar dat al 20 miljard euro heeft gekost aan de economie. “Dat wil ik echt niet”, besluit minister Demir.

Fons Jacobs

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken