Startpagina Milieu

Vlaamse regering legt beoordelingskader stikstof principieel vast in regelgeving

Na de publicatie van het stikstofakkoord in het Belgisch Staatsblad en de vrijwillige stopzettingsregeling voor varkenshouderijen, heeft de Vlaamse regering een volgende stap gezet in de uitvoering van het stikstofakkoord. De regering keurde voor een eerste keer principieel het besluit goed waarmee het nieuwe beoordelingskader voor vergunningen in regelgeving wordt vastgelegd.

Leestijd : 2 min

De Vlaamse Regering stelde op 10 maart 2023 de programmatische aanpak stikstof definitief vast. De programmatische aanpak stikstof (PAS) heeft als doel bij te dragen aan de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen voor Europees beschermde natuur door de depositie van stikstof op Speciale Beschermingszones structureel en planmatig terug te dringen. De PAS moet ook leiden tot een toekomstgericht, werkbaar en rechtszeker kader voor vergunning- en toestemmingverlening, rekening houdend met ecologische, sociale en economische randvoorwaarden. Een onderdeel van de PAS zijn de beoordelingskaders voor vergunningverlening wat betreft de impact van activiteiten die stikstofoxiden of ammoniak uitstoten.

In het persbericht van het kabinet Demir wordt gesteld dat in tegenstelling tot voor NOx er op heden géén sprake is van een voldoende afname van de NH3-emissie afkomstig uit de landbouw, noch van de daaruit volgende deposities van NH3 in de habitatrichtlijngebieden, in lijn met de tegen 2030 te bereiken PAS-doelstelling. Het beoordelingskader voor NOx-stationaire bronnen en mobiliteit voorziet de waarde van 1% voor de de minimis-drempel opgenomen in het definitieve PAS akkoord. Voor NH3-emissies afkomstig uit veehouderijen en mestverwerkingsinstallaties voorziet men een de minimis-drempel te hanteren van 0,025%.

Wachten op advies Raad van State

Het beoordelingskader wordt juridisch verankerd in decretale regelgeving. De verdere uitwerking daarvan is lopende.

In afwachting van deze verankering, sprak de regering op 10 maart 2023 af een besluit goed te keuren dat de advies- en vergunningverlenende overheden opdraagt om het tijdelijke beoordelingskaders van het stikstofakkoord toe te passen bij de beoordeling van de stikstofuitstoot van vergunningsaanvragen. Het is daarmee vergelijkbaar met een omzendbrief. Het gaat om een eerste goedkeuring, waardoor een adviesvraag aan de Raad van State kan worden gesteld. De Raad van State krijgt 30 dagen om advies uit te brengen.

Na gunstig advies van de Raad van State, kan de regering overgaan tot een definitieve goedkeuring, waarmee het besluit de ministeriële instructie van Demir uit 2021 kan vervangen tot 31 december 2024. Tot nader order blijft de ministeriële instructie van kracht.

AV

Lees ook in Milieu

Wat houden natuurbeheerplannen juist in en wat zijn de gevolgen ervan?

Recht In het Natuurdecreet werden diverse maatregelen en instrumenten ingeschreven met het oog op onder meer natuurbehoud, natuurontwikkeling en natuurbeheer. Een van deze instrumenten betreft het Natuurbeheerplan (hierna ook NBP). Momenteel zijn er zo’n tiental natuurbeheerplannen waarvoor de consultatieperiode (zeg maar het openbaar onderzoek) loopt. Dat vormt een goede aanleiding om wat dieper in te gaan op deze plannen.
Meer artikelen bekijken