Startpagina Melkvee

Drastische verlaging Ierse rundveestapel om klimaatdoelstellingen te halen

Ierland overweegt de komende 3 jaar zowat 200.000 koeien uit de mark te te halen om zo zijn klimaatdoelstellingen te halen.

Leestijd : 1 min

“Ongeveer 65.000 koeien per jaar moeten in 2023, 2024 en 2025 van de markt worden gehaald”, citeert de krant Irish Independent een interne memo van het Ierse ministerie van Landbouw. Boeren zouden per koe op 3.000 euro compensatie kunnen rekenen, wat overeenkomt met jaarlijks 200 miljoen euro tot en met 2025.

Het milieuagentschap Environmental Protection Agency (EPA) had er onlangs nog voor gewaarschuwd dat Ierland zijn klimaatambities duidelijk zou missen.

Een woordvoerder van het Ierse ministerie van Landbouw zegt dat het gaat om een van meerdere opties die op tafel ligt. “Het gaat niet over een definitief politiek besluit”, klinkt het.

Ierland telt circa 18.000 melkveehouders met samen meer dan 7 miljoen stuks vee, 1,55 miljoen daarvan zijn melkkoeien.

Belga

Lees ook in Melkvee

Zonne- en windenergie combineren voor een gelijkmatigere voorziening

Agribex Een landbouwbedrijf kan niet zelfvoorzienend genoeg zijn. Leen Mertens en haar vader kozen er 3 jaar geleden bewust voor om extra zonnepanelen te leggen, en om dit te combineren met een windmolen en batterijen voor opslag. “Zo kunnen we het maximum uit ons bedrijf halen”, vertelt Leen.
Meer artikelen bekijken