Startpagina Akkerbouw

Voedingsprijzen dreigen duurder te worden door droogte in VS

De prijzen voor maïs, tarwe en sojabonen, die enkele weken geleden nog gedaald waren tot de laagste niveaus in maanden, gaan stevig de hoogte in. Door droogte in het Midden-Westen van de Verenigde Staten, een belangrijke landbouwregio, zijn de voorbije maand de omstandigheden voor de gewassen snel verslechterd.

Leestijd : 1 min

De hoeveelheid maïs die beoordeeld wordt als goed tot uitstekend is er gedaald tot 55%, het laagste niveau voor deze tijd van het jaar in zowat 3 decennia.

De prijzen voor maïs die later dit jaar geoogst zal worden zijn omhoog gegaan met 30%, die voor sojabonen met 20%. Hoewel er wat regen voorspeld wordt in de komende weken, zal het in het centrale deel van het Midden-Westen waarschijnlijk droog blijven.

Zonder substantiële regen in de komende maand zouden de gevolgen ernstig kunnen zijn. De oogst zou veel lager kunnen uitvallen, terwijl de VS 's werelds grootste producent van maïs zijn en de op één na grootste van sojabonen. Zowel maïs als sojabonen worden gebruikt als voer voor varkens en gevogelte. Stijgende kosten voor maïs en sojabonen kunnen dus de voedselinflatie verder aanwakkeren.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken