Startpagina Akkerbouw

Jonge boeren geven fors groter areaal aan

Uit de eerste analyse van de verzamelaanvraag voor 2023 blijkt dat jonge boeren een stuk meer land aangeven. “Dat bewijst dat onze initiatieven zoals verhoogde jongerensteun en een sterkere focus op actieve landbouwers hun effect niet missen”, zegt minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). Ook blijkt dat 3 kwart van die actieve landbouwers al minstens één vergroeningsmaatregel toepast op zijn bedrijf. Dat schrijft Kabinet Brouns.

Leestijd : 3 min

Bij de teelten valt vooral de toename van het areaal aardappelen (+6,8%) op. Dat is een gevolg van de hoge vraag naar consumptieaardappelen en de goede prijzen. Ook de hoge graanprijzen vertalen zich een groter areaal. De zaaiomstandigheden voor wintertarwe en wintergerst waren vorig najaar goed. Het hogere wintertarweareaal betekent dan weer traditiegetrouw dat het maïsareaal (-7,2%) krimpt.

Groententeelt stabiliseert

De groententeelt in Vlaanderen stabiliseert dan (+2,5%) na de zware klappen in 2022 (-20%). De lage opbrengsten in 2022 door de droogte en sterk toegenomen contractprijzen doen de vraag bij verwerkers toenemen en anderzijds de interesse bij de telers terugkomen voor bepaalde groenten.

Het areaal diepvriesspruiten (-7,6%) en spinazie (-39%) daalt, terwijl de bloemkool in de lift zit door de toenemende vraag vanuit de diepvriesindustrie (+12,9%). De goede prijsvorming in de ajuinenteelt heeft dit jaar gezorgd voor opnieuw een hoger areaal (+7,3%).

Ecoregelingen blijken succesvol

Naast de evoluties in de teelten, blijkt uit de voorlopige analyse van de cijfers ook het succes van de “ecorelingen”, de nieuwe ondersteuningsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat de landbouw verder vergroent en verduurzaamt. Bijna 14.000 boeren tekenden in op minstens één regeling. “Alle boeren in Vlaanderen zijn vandaag bezig met duurzamere productie en adaptatie aan de klimaatverandering, voor drie kwart van hen heeft zich dat vertaald in de toepassing van minstens één ecoregeling op hun bedrijven”, zegt Jo Brouns, “Het gaat dan over onder meer het verhogen van de organische koolstof in de bodem via het teeltplan, het gebruik van stalmest met een hoog koolstofgehalte, het ecologisch beheer van grasland of via precisielandbouw beter bemesten.”

Binnen het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid is ook een extra premie voorzien voor jonge landbouwers. Het aantal aanvragen daarvoor stijgt en zij geven ook een groter areaal aan. Brouns: “Dit is heel bemoedigend nieuws. Boeren onder de 41 jaar, die recent gestart waren, gaven in 2022 nog 35.000 hectare aan, in 2023 was dat 50.000 hectare of een stijging met 40 procent. Met de aanscherping van de definitie van de actieve landbouwer hebben we ervoor willen zorgen dat landbouwgronden sneller beschikbaar worden voor jonge boeren en dat lijkt dus te lukken.”

Fruit in dalende lijn

Minder positief is dat het totale fruitareaal in Vlaanderen in dalende lijn zit. De daling is al enkele jaren het sterkst bij de appelen (-10,8%), maar ook bij peren is er een lichte achteruitgang met 2%. “Dat onze klassieke jonagold het moeilijk heeft, is al jarenlang een trend en wordt nog versterkt door de situatie in Rusland. We weten dat en daarom zetten we in ons gemeenschappelijk landbouwbeleid nog meer in op de ontwikkeling van nieuwe rassen om zo de concurrentiepositie van onze telers opnieuw te verbeteren. Sinds dit jaar gaan we telers ook rechtstreeks ondersteunen om bijvoorbeeld hagelnetten te kopen. We blijven ook verder inzetten op de promotie van ons lokaal fruit via de VLAM en schoolfruitprogramma’s. Bij deze ook een oproep om gewoon lekker fruit van bij ons te blijven kopen”, zegt Brouns.

“De cijfers van de verzamelaanvraag tonen opnieuw aan dat onze landbouwers ondernemers zijn die inspelen op de evoluties en prijsvorming op de markt en dat zij tegelijk absoluut bezig zijn met klimaatadaptatie en het weerbaar maken van hun bodems voor extremere omstandigheden”, besluit Brouns.

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken